Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ExxonMobil & Total: Τι κερδίζει η Ελλάδα στο ενεργειακό πόκερ της Μεσογείου

Γιατί οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί πιάνουν θέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Η κινητικότητα ΗΠΑ και Γαλλίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με συνεργασίες σε θέματα ασφάλειας και πως συνδέονται με τις μπιζνες των ExxonMobil και Total.

ExxonMobil & Total: Τι κερδίζει η Ελλάδα στο ενεργειακό πόκερ της Μεσογείου

Η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων των δύο θαλάσσιων περιοχών «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης, φέρνει πια κι επίσημα τους δύο πετρελαϊκούς κολοσσούς στην Ελλάδα.

Παράγοντες που ήταν κοντά στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ΕΔΕΥ με τους δύο ομίλους των ΗΠΑ και της Γαλλίας καθώς και διπλωματικές πηγές παρατηρούν την εξωτερική πολιτική των δύο ισχυρών χωρών μέσω των εταιριών τους ExxonMobil και Total και φυσικά την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πριν όμως την παρουσίαση του διπλωματικού παιχνιδιού που στήνεται στην περιοχή αρμόδιοι παράγοντες επιδιώκουν να δώσουν απάντηση στο αν τελικά νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ικανά για να προσελκύσουν τους δύο κολοσσούς. Έτσι, σημειώνουν το γεγονός πως η γεωλογική δομή της περιοχής παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του Ζορ της Αιγύπτου, όπου η ΕΝΙ έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη αλλά και με αυτές της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, η ExxonMobil που παράγει 4,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και είναι η «νούμερο 1» πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο και η Total των 2,6 εκατ. βαρελιών που καταλαμβάνει την 4η θέση, πιάνουν πόστα και στην Ελλάδα. Έχουν προηγηθεί η Κύπρος, όπου οι δύο εταιρίες μετέχουν στις έρευνες των οικοπέδων της ΑΟΖ με την ExxonMobil μάλιστα να ετοιμάζεται για την πολύκροτη γεώτρηση του «τεμαχίου 10», κόντρα στις τουρκικές απειλές.

Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη της ΕΔΕΥ, τα ελληνικά νερά κάτω από την Κρήτη είναι τα πλέον βαθιά και δύσκολα στην περιοχή της Μεσογείου, με τις δύο πετρελαϊκές εταιρίες να είναι αποφασισμένες να αναλάβουν το οικονομικό ρίσκο για την εξερεύνηση τους. Είναι πολύ πιθανόν δε, η πετρελαϊκή βιομηχανία να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες.

Σε τρία χρόνια από τότε που θα κυρωθούν οι δύο συμβάσεις της Κρήτης στη Βουλή, οι ExxonMobil και Total θα γνωρίζουν, έχοντας κάνεις τις σεισμικές έρευνες, τι ακριβώς κρύβει το ελληνικό υπέδαφος.

Η γεωπολιτική σκακιέρα

Οι πολυεθνικές θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις νέες πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ε.Ε. Όπως είπε χθες και ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κοντά στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου είναι πολύ πιθανόν να προστεθεί και η Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά πίσω από την παρουσία των συγκεκριμένων πετρελαϊκών ομίλων κρύβονται και οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ και Γαλλία στην εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έτσι, ενθαρρύνεται η προώθηση του μεγάλου αγωγού EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στην Ιταλία και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ε.Ε. Μάλιστα στο τέλος του χρόνου αναμένεται και η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ προωθούν το συγκεκριμένο project, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, κόντρα στη ρωσική κυριαρχία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε.

Παράλληλα, όμως, είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και κινήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας για το χτίσιμο συνεργασιών με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο σε θέματα ασφάλειας. Το δυναμικό παρόν που δίνει η Ρωσία μέσω της στρατιωτικής της συμμετοχής στον πόλεμο της Συρίας αλλά και οι δηλώσεις Πούτιν περί μόνιμης ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, έχει κινητοποιήσει την Ουάσιγκτον. Με τη σειρά της αναβαθμίζει τη θέση της στη Σούδα και σε άλλες βάσεις της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να ενδιαφέρεται για μία πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, να επισκεφτεί σύντομα το νησί της Αφροδίτης.

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή, συνοδεύονται και με την ενεργειακή πολιτική, σύμφωνα με αναλυτές, και για το λόγο αυτό εξηγείται και η ισχυρή παρουσία των ExxonMobil και Total.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ και Γαλλίας μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν με δεδομένη και την τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται συχνά – πυκνά σε βάρος των δύο χωρών. Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται στρατηγικά και ο ρόλος της ιδίως στην ενεργειακή σκακιέρα γίνεται όλο και πιο κομβικός. Από τα εδάφη της θα περάσουν οι νέες δρόμοι διαμετακόμισης ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Η αρχή έχει γίνει με τον αγωγό TAP.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v