Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λ. Κρέτσος: Μπήκε τέλος στην ανομία στο τηλεοπτικό τοπίο

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν προσδιόρισε το πότε θα προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες στην περιφερειακή τηλεόραση ωστόσο ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει σχέση κυρίως με το ΕΣΡ.

Λ. Κρέτσος: Μπήκε τέλος στην ανομία στο τηλεοπτικό τοπίο

Στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την περιφερειακή τηλεόραση έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στη Λαμία κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Περιφερειακή τηλεόραση χθες σήμερα αύριο» την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , ο οργανισμός πολιτιστικής ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν προσδιόρισε το πότε θα προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες στην περιφερειακή τηλεόραση ωστόσο ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει σχέση κυρίως με το ΕΣΡ.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές που ήδη έχει προωθήσει το υπουργείο για τις «λευκές περιοχές» δηλαδή τις περιοχές που δεν καλύπτονται από ψηφιακό σήμα και στην παρούσα φάση έχει ψηφιστεί από τη βουλή το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες τηλεοπτικής κάλυψης των συγκεκριμένων περιοχών. Αναφέρθηκε στις διορθώσεις της τηλεοπτικής κάλυψης που γίνονται και τόνισε πως ότι γίνονται συζητήσεις εντός της κυβέρνησης για την μείωση του τέλους της τηλεόρασης το οποίο, όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί σε ισότιμη βάση με ό,τι ισχύει για τα κεντρικά κανάλια.

Ο κ. Κρέτσος αναφέρθηκε στις προσπάθειες οι οποίες έγιναν έτσι ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο τηλεοπτικό τοπίο και εκτίμησε ότι η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα επιβάλει ένα νέο καθεστώς και θα τερματίσει την ανομία η οποία συντηρείται για χρόνια. «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος και αναφέρθηκε σε τηλεοπτικά κανάλια «που έχουν σοβαρές υποδομές, εργαζόμενους με τις προβλεπόμενες αμοιβές και αξιοπρόσεκτο πρόγραμμα, αλλά υπάρχουν και κανάλια που έχουν μόνο τηλεμάρκετιγκ» τονίζοντας την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής πολιτικής στάθηκε ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό του οπτικοακουστικού τοπίου ποντάροντας πως μέσα από αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν παραγωγές οι οποίες θα αξιοποιηθούν από την Περιφερειακή Τηλεόραση. Αναφέρθηκε μάλιστα στα προγράμματα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα προσδιορίζοντας πως για πρώτη φορά η οπτικοακουστική παραγωγή θα εντάσσεται στον αναπτυξιακό νόμο.

Η βουλευτής της ΝΔ κα Μ. Ασημακοπούλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται το τηλεοπτικό τοπίο υποστήριξε ότι ιδιαίτερα για τις περιφερειακές τηλεοράσεις δεν πρέπει να υπάρξει διαγωνισμός αλλά να υπάρξουν κριτήρια χορήγησης των αδειών και σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν τεράστια κενά στο θέμα της αδειοδότησης όπως πολύ περισσότερο υπάρχουν κενά στη ρύθμιση που έχει σχέση με την μετάδοση των προγραμμάτων της περιφερειακής τηλεόρασης.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας υποστήριξε την ωφελιμότητά της περιφερειακής τηλεόρασης, την σύνδεσή της με το αναπτυξιακό μοντέλο σε επίπεδο περιφέρειας και υπογράμμισε ακόμη ότι η περιφερειακή τηλεόραση είναι απολύτως συνδεδεμένη με την παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία κάθε περιοχής. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ζήτησε από την κυβέρνηση την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των αδειών καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να παραμένουν οι κάθε είδους εκκρεμότητες.

Την διασφάλιση του ρόλου της περιφερειακής τηλεόρασης για την ενημέρωση των πολιτών και στην απομάκρυνση των πιθανοτήτων γιγάντωσης μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις στάθηκε το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Κώστας Μπασδέκης μεταφέροντας το μήνυμα του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τέλος η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Κατερίνα Μπατζελή έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια ιστορική αναδρομή για την περιφερειακή τηλεόραση τονίζοντας την ανάγκη «αποτελεσματικής ρύθμισης συνολικά του τοπίου» όπως είπε καθώς «θα πρέπει να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει και πρέπει να συνεχίσει να παίζει η περιφερειακή τηλεόραση».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας η οποία συνεχίζεται και την οποία παρακολουθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης αναμένεται να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που έχουν σχέση κυρίως με τις αδειοδοτήσεις αλλά και το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου καλείται πλέον να δημιουργήσει το δικό της περιεχόμενο η περιφερειακή τηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v