Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ στη Νιγηρία

Η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα και η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική (και 27η στον κόσμο, βάσει ΑΕΠ).

Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ στη Νιγηρία

Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στη Νιγηρία, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας και τον ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Νιγηρίας στην Ελλάδα. Την επιχειρηματική αποστολή συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ, καθώς και ο Επιτετραμμένος της Νιγηρίας στην Ελλάδα κ. Ajadi Folorunsho.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα και η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική (και 27η στον κόσμο, βάσει ΑΕΠ). Διαθέτει επίσης σημαντικούς φυσικούς πόρους, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ορυκτά. Αποτελεί τη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική, αλλά και την 8η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου. Ενώ η οικονομία της παραδοσιακά βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών, όσο και σε αυτόν της μεταποίησης.

Τα χρηματοδοτικά κίνητρα που έχει υιοθετήσει και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο πολλαπλασιάζουν τα οφέλη, τα οποία μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συμφωνιών με τοπικούς συνεταίρους.

Στην επιχειρηματική αποστολή, συμμετείχαν 16 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των δομικών υλικών, των φαρμάκων και των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της αποστολής, διοργανώθηκε επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό περιβάλλον της Νιγηρίας και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μετά τη συζήτηση, οι ελληνικές εταιρείες προχώρησαν σε προγραμματισμένες B2B συναντήσεις με νιγηριανούς ομίλους, αλλά και επίσημους φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας της Νιγηρίας.

Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού Φόρουμ, ο ΣΕΒ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους ακόλουθους φορείς: Ελληνονιγηριανό Επιμελητήριο, NIHEBA (Nigerian Hellenic Business Association) και Lagos State Chamber of Commerce. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κ. Μπίτσιος, ο Πρόεδρος του Ελληνογηριανού Επιμελητηρίου κ. Ν. Γιαμάκης, o Πρόεδρος του NIHEBA κ. Μ. Οικονομάκης και ο Director General του Lagos State Chamber of Commerce κ. M. Yusuf.

Προλογίζοντας το επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι «η Νιγηρία είναι μια χώρα που επεκτείνει τη δραστηριότητα της στο διεθνές στερέωμα. Έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και μεγάλες ελληνικές εταιρείες λειτουργούν στη Νιγηρία εδώ και δεκαετίες. Η έμφαση που δίνεται για τη διαφοροποίηση της οικονομίας δημιουργεί θετικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη δυνατότητα να αυξήσουμε την αξία των εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών ανάμεσα στις χώρες μας που κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα».

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες, ελληνικές επιχειρήσεις:

• ALMI S.A. (Παρασκευή & Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων)

• ASPROFOS ENGINEERING S.A. (Τεχνική και Συμβουλευτική Εταιρεία στον Τομέα Ενέργειας)

• BRIGHT SPECIAL LIGHTING S.A. (Φωτισμός)

• DIMOULAS S.A. (Ειδικά Καλώδια και Δομημένη Καλωδίωση)

• ENA TRADE S.A. (Χονδρικό Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων)

• FERRO-ATHENIAN FAMILY BAKERY S.A. (Αρτοποιία)

• GRANTEX S.A. (Βιομηχανία Φρένων)

• INTERBRUSH – ELEFTHERIADIS (Κατασκευαστής Βιομηχανικών Προϊόντων)

• ISOMAT S.A. (Παραγωγική Εταιρία Χημικών Δομικών και Κονιαμάτων)

• A.G. LEVENTIS (NIGERIA) PLC (Όμιλος Επιχειρήσεων)

• MATHIOS REFRACTORIES S.A. (Παραγωγή Πυρίμαχων)

• MYTILINEOS S.A. (Βιομηχανική Εταιρεία)

• OLYMPIA ELECTRONICS S.A. (Ανάπτυξη Καινοτόμων Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας)

• PHARMEX S.A. (Φάρμακα - Προϊόντα Διατροφής)

• STIRIXIS S.A. (Συμβουλευτική Εταιρεία)

• TSOUSIS & ASSOCIATES (Τεχνικό Γραφείο)

Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v