Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύντομα η ρύθμιση χρεών στα Ταμεία, διαβεβαιώνει ο Τάσος Πετρόπουλος

Η προωθούμενη ρύθμιση δεν δημιουργεί κενά και νέα ελλείμματα, υποστήριξε ο υφυπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Σύντομα η ρύθμιση χρεών στα Ταμεία, διαβεβαιώνει ο Τάσος Πετρόπουλος

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα στη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία, σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα υπάρξουν διορθωτικές διατάξεις για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας. Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα ταμεία.

Ειδική αναφορά έκανε στη ρύθμιση των οφειλών στους ασφαλιστικούς φορείς, λέγοντας πως «σύντομα θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση». Μάλιστα επεσήμανε πως η προωθούμενη ρύθμιση δεν δημιουργεί κενά και νέα ελλείμματα, τονίζοντας ιδιαίτερα τα θετικά οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα κατάθεσης της ρύθμισης είπε πως «τώρα εξετάζονται νομοπαρασκευαστικά θέματα» και κάλεσε τα κόμματα να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το θέμα.

Παράλληλα ο Τάσος Πετρόπουλος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση, ώστε να μην περικόπτονται οι συντάξεις χηρείας μετά από μία τριετία όσων είναι κάτω των 55 ετών. Αυτό θα συνδυαστεί με μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης ατόμων που είναι άνω των 55 ετών αλλά και όσων βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας για πάνω από μία τριετία.

Ο Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στις συντάξεις, δίνοντας στην επιτροπή της Βουλής παραδείγματα με αυξήσεις στις λεγόμενες νέες συντάξεις. Ενδεικτικά επεσήμανε πως υπήρξε αύξηση 10% στις συντάξεις των μισθωτών και 22% στις συντάξεις αναπηρίας, ενώ στον ΟΑΕΕ 30% ήταν η αύξηση για 39.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Χαρακτήρισε “θεαματικά μεγαλύτερες” τις συντάξεις που δίνονται για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και επανέλαβε πως υπάρχουν συνταξιούχοι που διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν μπει στο νόμο Κατρούγκαλου.

Για τις μειώσεις είπε πως αφορούν όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, επισημαίνοντας πως “φτιάξαμε ένα σύστημα δικαιοσύνης”. Συνέχισε μιλώντας για ένα σύστημα ισονομίας, όπου η σύνταξη είναι ανάλογη με τα χρόνια δουλειάς και το ύψος των εισφορών.

Όσον αφορά στις συντάξεις του δημοσίου υπογράμμισε πως 15.000 δεν έχουν καταβληθεί, προσθέτοντας πως 12.500 παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη. Επεσήμανε δε πως “όταν παραλάβαμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν 50 άτομα στο κομμάτι των συντάξεων και στην πορεία προσθέσαμε άλλα 23 άτομα”, λέγοντας πως θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός εξαπέλυσε πυρά στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας πως “το σχέδιο σας είναι όχι απλά ανεδαφικό αλλά και εγκληματικό για την κοινωνική ασφάλιση, καθώς την οδηγεί στον αφανισμό”. Συνέχισε αναφέροντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να “κολακεύσει μια γενιά που πιστεύει ότι δεν θα γεράσει” και τους λέει να αδιαφορούν για τους πατεράδες και τους παππούδες τους. Μάλιστα σχολίασε και τα βέλη της αντιπολίτευσης για τα όσα ο ίδιος είχε πει σχετικά με πολίτες που έψαχναν στον παρελθόν στα σκουπίδια, λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάνε οι μαθητές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v