Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση κατανάλωσης αναμένουν εστίαση και κλάδος τροφίμων

Ζητούμενο να περάσει στον τελικό καταναλωτή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στους κλάδους εστίασης και τροφίμων. Εκτιμήσεις για ενθάρρυνση της κατανάλωσης.

Αύξηση κατανάλωσης αναμένουν εστίαση και κλάδος τροφίμων

Σαφή ενίσχυση της κατανάλωσης αναμένει ο τομέας τροφίμων από την εξαγγελθείσα μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα τρόφιμα. Η μετάταξη αυτή, που θα αφορά μεγάλο αριθμό κωδικών τυποποιημένων και μη προϊόντων, είναι προφανές ότι θα δώσει καταναλωτική ώθηση, η οποία σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με μια πρώτη ανάγνωση, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για πιο φιλικές τιμές στον  καταναλωτή.

Η μείωση του ΦΠΑ αποτέλεσε πάγιο αίτημα του κλάδων τροφίμων και εστίασης, οι οποίοι εντός της κρίσης δεν ήρθαν αντιμέτωποι μόνο με την κάθετη πτώση της κατανάλωσης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και με την αύξηση του ΦΠΑ κατά ολόκληρες 11 μονάδες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των επιπτώσεων.

Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% με βεβαιότητα αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τους δύο κλάδους, ωστόσο το στοίχημα είναι -και εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι ελεγκτικές αρχές- στο κατά πόσο θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Και αυτό διότι τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί επιχειρηματίες και των δύο κλάδων ισχυρίζονταν ότι απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ για να μην επιβαρυνθούν οι ήδη οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές και συνεπώς, μέσω τη μείωσης της κατανάλωσης και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Κάποιοι πράγματι το έκαναν, ωστόσο δεν ήταν όλοι. Γι' αυτό και ας ελπίσουμε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα αποτελέσει ευκαιρία ανάκτησης πραγματικά ή μη χαμένων κερδών με τη μη μείωση των τιμών και ότι θα έχει σαφή θετική επίδραση στην τσέπη του καταναλωτή.  

Τα προϊόντα που αφορά

Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά τις εξής βασικές κατηγορίες τροφίμων (σ.σ. είναι αυτές που μετατάχθηκαν από το 13% στο 23% και στη συνέχεια στο 24%).

  • μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια που παρέμειναν στο 13%), συκώτια, αβγά
  • καφές, τσάι και μπαχαρικά,
  • μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις,
  • λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο, στο οποίο ο ΦΠΑ παρέμεινε στο 13%),
  • παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων,
  • ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης,
  • κακάο και παρασκευάσματα κακάου,
  • παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα,
  • παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων,
  • διάφορα παρασκευάσματα διατροφής,
  • ξίδια και υποκατάστατα αυτών

Οι υπεραποσβέσεις

Σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση των επενδύσεων είναι και η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων. Όπως εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός,  από 1.1.2020 αυξάνει ο συντελεστής αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150% από 100%. Το θέμα αφορά επενδύσεις εντός 5ετίας σε όλους τους κλάδους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία μέσω του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προσφάτως έχει προτείνει ο συντελεστής να ανέλθει στο 200%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v