Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή απειλή για τα ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ και οι διεθνείς εξελίξεις ενδεχομένως να επηρεάσουν τις εξαγωγές, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη. Γιατί χρειάζεται η χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Διπλή απειλή για τα ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών

Πιθανή χαρακτηρίζει μια κάμψη του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών για το τρέχον έτος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στη διάρκεια συνάντησή της με εκπροσώπους του Τύπου, οι διεθνείς εξελίξεις ενδεχομένως να ανακόψουν τη δυναμική των εξαγωγών που καταγράφηκε τα προηγούμενα έτη και που είχε σαν αποτέλεσμα το 2018 να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στα 33,34 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 15,8% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζεται με προβληματισμό και ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τις κύριες αγορές που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και απορροφούν σχεδόν το 70% των ελληνικών εξαγωγών.

Πέραν αυτού, ανησυχία προκαλεί στους Ελληνες εξαγωγείς και ο εμπορικός πόλεμος αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι παραπάνω εξελίξεις είναι πιθανό σε ένα βαθμό να επηρεάσουν τις εξαγωγές, σημείωσε η κ. Σακελλαρίδη. Ωστόσο, η όποια εκτίμηση είναι πρόωρη, ανάφερε η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) τον Μάρτιο του 2019, βρέθηκαν υπό πίεση αφού υποχώρησαν κατά -103,4 εκατ. ευρώ ή κατά 3,6% και διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 1,9% ή κατά 37,7 εκατ. ευρώ και περιορίσθηκαν στο 1,99 δισ. ευρώ από 2,02 δισ. ευρώ.

Τη συγκεκριμένη πτώση, ο ΠΣΕ τη χαρακτηρίζει συγκυριακή, καθώς οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2019 αυξήθηκαν κατά 766,8 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 13,96 δισ. ευρώ έναντι 13,19 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2018.

Εθνική στρατηγική

Όπως ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη, ήρθε πλέον ο καιρός για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, η οποία θα πρέπει να έχει ευρεία συναίνεση από τον πολιτικό κόσμο και την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου για να σταματήσει το "brain drain" και το "business drain" που υπονομεύει την προοπτική της χώρας.

Κατά την κ. Σακελλαρίδη, η στρατηγική αυτή πρέπει να στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από τη μείωση της φορολογίας, την αποκατάσταση της χρηματοδότησης και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού brand name, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην παροχή κινήτρων για τη συνεργασία των παραγωγών για την τροφοδοσία των διεθνών αγορών.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι οι εξαγωγές, οι οποίες στήριξαν την εθνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και συνεχίζουν να αποτελούν βασικό καταλύτη ανάπτυξης, καθώς κόντρα στις αντιξοότητες, εσωτερικές και εξωτερικές, κατάφεραν όπως προαναφέρθηκε, την περσινή χρονιά να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στα 33,34 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v