Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη Μαρίνα Αλίμου

Η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να υπογραφεί πριν από τα τέλη του 2019.

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη Μαρίνα Αλίμου

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου μεταξύ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, του ομίλου Ελλάκτωρ, που είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

Η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να υπογραφεί πριν από τα τέλη του 2019, σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, πάντως, απαιτείται πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία θα εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού να συνυπογράφουν τη σύμβαση παραχώρησης. Επιπλέον, πρέπει να ιδρυθεί και η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διαχείριση της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις επικράτησε στη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας με προσφορά 57,5 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία). Τότε το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει πως «η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας».

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της Βαλκανικής, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.100 σκαφών και τον επενδυτή να έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης με τη δημιουργία ξενοδοχείου κ.λπ.

Ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα. Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v