Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καυτός» δεκάλογος για το υπουργείο Εργασίας

Το νέο... κοινωνικό συμβόλαιο. Οι στόχοι του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία της οδού Σταδίου, με στόχο τη μείωση των εισφορών, την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και την επαναφορά των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

«Καυτός» δεκάλογος για το υπουργείο Εργασίας

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέσα σε μια 4ετία, αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου με αναλογικότερες συντάξεις, αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για την καταβολή τόσο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όσο και του επιδόματος ανεργίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ο... δεκάλογος του υπουργείου Εργασίας, με τις άμεσες προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός 6μήνου.

Ο φάκελος που έλαβε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την παρθενική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με δέκα άμεσες παρεμβάσεις για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την στήριξη των ανέργων και την κοινωνική προστασία, η εξειδίκευση των οποίων θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι στην υλοποίησή τους.

Αναλυτικά, οι δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν από τους επικεφαλής του υπουργείου Γιάννη Βρούτση, Νότη Μηταράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου είναι:

→ Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε νωρίς χθες το πρωί η αρμόδια υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου κατά την είσοδό της στο υπουργείο Εργασίας, η δημογραφική πολιτική της νέας κυβέρνησης έχει ως κύριο πυλώνα το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα για κάθε νέο παιδί, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι μητέρες αλλά και οι οικογένειες. Παράλληλα, άμεσος στόχος είναι να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Βάσει του προγράμματος της ΝΔ, εντός του 2020 αναμένεται να καθιερωθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται, ενώ στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη για αύξηση στο αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια και η δέσμευση για επαναφορά του επιδόματος παιδιού για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018), ενός νόμου που συμφωνήθηκε, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της τότε αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου με την τρόικα...

Το κυβερνητικό πρόγραμμα πάντως περιλαμβάνει και τη δέσμευση ότι για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ, για χρήση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων. Τα αποτελέσματα με τα προσωρινά αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας, και ενδέχεται να είναι ένας από τους πρώτους τομείς που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κ. Μιχαηλίδου.

→ Αναδιάρθρωση ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος, με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων.

→ Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου θα γίνουν προς μια αναλογικότερη απόδοση συντάξεων, παράλληλα με την επίτευξη της μείωσης των εισφορών. Μέτρα που αποτελούν βασικό μέρος του πακέτου ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην πράξη, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στο νόμο Κατρούγκαλου, παράλληλα με την κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών, που συνδέεται βέβαια, άμεσα, με την πραγματική εικόνα των οικονομικών του ΕΦΚΑ.

→ Συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Να σημειωθεί εδώ ότι ΣΕΒ και άλλοι περιφερειακοί σύνδεσμοι Βιομηχάνων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο σκέλος που αφορά τις τριετίες. Η προσφυγή κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τρίτη, 2 Ιουλίου κι αναμένεται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου. Η πλευρά των εργοδοτών ζητάει στην ουσία την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019 , με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Επισημαίνει ότι, αφενός, δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και η εν λόγω εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, αφετέρου αλλάζει την ουσία του νόμου 4172/2013 με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς. Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΕΒ όσο και η πλειοψηφία των υπόλοιπων περιφερειακών συνδέσμων βιομηχάνων, με επιστολή τους προς την τότε αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, είχαν επισημάνει την αντίδρασή τους, υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι τριετίες δεν αποτελούν μέρος του νόμιμου κατώτατου μισθού για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Ζητούσαν δε, την έκδοση νεότερης εγκυκλίου, προκειμένου να αρθούν οι βάσιμες αμφιβολίες που δημιούργησε η αρχική εγκύκλιος.

→ Ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε χθες συνάντηση με τους Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), όπου μεταξύ άλλων, εξήγγειλε ειδικά κίνητρα στήριξης των συνεπών εργοδοτών που δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία αλλά και σαφάρι ελέγχων σε όλη τη χώρα, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι άλλωστε και η διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται κίνητρα για επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζομένους τους.

Στον τομέα των επιδομάτων, ο φάκελος περιλαμβάνει την αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας με επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής, την ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αύξησή του στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας 800.000 πολίτες, καθώς και την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v