Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για μείωση πλεονασμάτων

Εφικτοί οι διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω αύξησης των επενδύσεων, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές για τα πλεονάσματα. «Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου από την προηγούμενη κυβέρνηση». Τι λέει για προληπτική πιστωτική γραμμή, ομόλογα και QE.

Στουρνάρας: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για μείωση πλεονασμάτων

Εάν η κυβέρνηση λάβει εμπροσθοβαρή και αξιόπιστα μέτρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, η οικονομία θα εισέλθει γρήγορα σε έναν ενάρετο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και ανάπτυξης, υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. 

Βραχυχρόνια, πιστεύω ότι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό 1,9% μέσω της αύξησης των επενδύσεων, είναι εφικτοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό αρνητικό παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Σημαντικό είναι η νέα κυβέρνηση να καταφέρει να δώσει άμεσα το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές και την υγιή επιχειρηματικότητα. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης βλέπει περιθώρια συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στη βάση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ενώ χαρακτηρίζει πρόκληση την επίτευξη του φετινού στόχου για το πλεόνασμα στο 3,5% μετά το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο του Μαϊου. 

Βασική προϋπόθεση για την αναθεώρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνεννόηση πάντα με τους θεσμούς, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, που θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των εταίρων της Ελλάδας και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας. 

Εφικτή η συμμετοχή σε νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει ότι αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρεί ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επενανεπένδυσης τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ πιθανόν να αποφασιστεί στο μέλλον. 

Αναφορικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή, ο  κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η ΤτΕ είχε διατυπώσει σχετική θέση στο τέλος του 2017, όταν οι αποδόσεις των  ομολόγων ήταν υψηλές, καθώς δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος εποπτείας αφού η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σημειώνει δε ότι το δίχτυ ασφαλείας που επελέγη από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ακριβότερη λύση.

Σημειώνει δε ότι στοχοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του.

"Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια, από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και 'δολοφονίας χαρακτήρα' εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου, όπως αυτά περιγράφονται στο καταστατικό της ΤτΕ», αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v