Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγνωστη λέξη» ο τραπεζικός δανεισμός για τις 9 στις 10 μικρομεσαίες

Μόλις το 3,6% των μικρομεσαίων έλαβε τραπεζική χρηματοδότηση το τελευταίο χρόνο. Πρόβλημα ρευστότητας για μία στις δύο ΜμΕ. Καλύτερη η εικόνα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Τι προκύπτει από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.

«Αγνωστη λέξη» ο τραπεζικός δανεισμός για τις 9 στις 10 μικρομεσαίες

Ούτε καν το σκέφτονται οι 9 στους 10 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να απευθυνθούν για χρηματοδότηση στις τράπεζες. Και από τους λίγους που το τολμούν, καθώς κρίνουν ότι μπορούν να παράσχουν τις απαραίτητες εξασφαλίσεις ώστε να λάβουν το πολυπόθητο δάνειο, τουλάχιστον οι μισοί απορρίπτονται.

Το πρόβλημα της πρόσβασης ειδικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, είναι για την Ελλάδα διαχρονικό, ωστόσο τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χθες, καταδεικνύουν ότι πλέον οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θεωρούν δεδομένο ότι δεν μπορούν να λάβουν ρευστότητα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το δείγμα της οποίας περιελάμβανε 806 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο ερώτημα «αν τους τελευταίους 12 μήνες έχετε υποβάλλει κάποιο αίτημα χρηματοδότησης σε τράπεζα» το 90,4% των μικρομεσαίων απάντησε «όχι». Από το 9,6% των μικρομεσαίων που υπέβαλλαν, για το 4,2% το αίτημα απορρίφθηκε, ενώ μόλις 3,6% δήλωσε πως εγκρίθηκε, ενώ το 1,8% δεν απάντησε.

Το έλλειμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων που αναδεικνύει η ΓΣΕΒΕΕ, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο του 2019, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 56 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,3% από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Πρόβλημα ρευστότητας για μισές ΜμΕ

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης ρευστότητας αν και βελτιωμένος συνεχίζει να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δείκτες (53 μονάδες, που σημαίνει ότι περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας). Το εύρημα αυτό, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, επιβεβαιώνει ότι η απουσία ή αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά εργαλεία αποτελεί μόνιμο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, και ως τέτοιο επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για την ρευστότητα των επιχειρήσεων το α' εξάμηνο του 2019 το 14,6% δήλωσε ότι αυξήθηκε, το 37,8% ότι παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ το 46,4% ότι μειώθηκε. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας καταγράφονται στις πολύ μικρές με βάση τον τζίρο και τον αριθμό εργαζομένων επιχειρήσεις (για το 54,6% και το  51,1% αντίστοιχα η ρευστότητα μειώθηκε).

Ως εκ τούτου, τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη ρευστότητας καταγράφουν οι μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο και τον αριθμό εργαζομένων επιχειρήσεις (20,4% αυξήθηκε και 40,1% αμετάβλητη, 23,7% αυξήθηκε και 34,9% αμετάβλητη αντίστοιχα). Ως προς τους κλάδους την καλύτερη επίδοση καταγράφει ο κλάδος της μεταποίησης (20% αυξήθηκε και 36,4% αμετάβλητη).

Γενικά ο κλάδος της μεταποίησης παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Η βελτίωση των δεικτών της μεταποίησης δικαιολογούνται και από το εύρημα ότι κατά μέσο όρο οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αξιοποιούν το 60,7% του παραγωγικού τους δυναμικού.

Παρόλο που το ποσοστό αυτό υπολείπεται αρκετά από το να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό, εντούτοις παρουσιάζει μια αύξηση της δραστηριότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων καθώς είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το 2017 όπου σε αντίστοιχη ερώτηση οι μεταποιητικές επιχειρήσεις  αξιοποιούσαν κατά μέσο όρο το 51,3% του παραγωγικού τους δυναμικού.

Πιο απαισιόδοξοι οι πολύ μικροί

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ρευστότητα, καταγράφεται μια εμφανής βελτίωση που προφανώς ένα σημαντικό μέρος αυτής οφείλεται στις θετικές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η αλλαγή της κυβέρνησης. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι θετικές προβλέψεις υπερτερούν των αρνητικών.

Συγκεκριμένα το 28,4% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η ρευστότητα το επόμενο εξάμηνο θα αυξηθεί, το 42,8% ότι θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ μόλις το 18,7% δήλωσε πως θα μειωθεί. Περισσότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ όπου αποτελεί και την μοναδική κατηγορία όπου οι θετικές προβλέψεις υστερούν των αρνητικών (21,3% θα αυξηθεί έναντι 24,8% που δήλωσε ότι θα μειωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v