Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα των επαφών του Γουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα

Τι σηματοδοτεί η νέα επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη χώρα μας. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο ρόλος του πρέσβη Τζ. Πάιατ. Σε ποιες επενδύσεις στοχεύουν οι Αμερικανοί.

Η ατζέντα των επαφών του Γουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη χώρα μας σηματοδοτεί το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον των ΗΠΑ όχι μόνο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, αλλά και για την πραγματοποίηση επενδύσεων από αμερικανικά κεφάλαια και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν τη φράση του κ. Μητσοτάκη σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η Ελλάδα κοιτάζει και εκτός Ευρώπης για την προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που αποτυπώνεται και στο σημερινό ραντεβού στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψή του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και με φόντο τις τακτικές συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρέσβη, ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τον υψηλό προσκεκλημένο του για τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις και σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών. Αυτή η νέα -πιο φιλική προς τις επενδύσεις- αντίληψη και πρακτική, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύεται με τρία συγκεκριμένα παραδείγματα -το «Ελληνικό», το σχέδιο της Cosco στον Πειραιά και την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική-, που αφήνουν πίσω τα όποια εμπόδια και προχωρούν προς υλοποίηση.

Θετικό momentum

Όσον αφορά την ατζέντα του σημερινού ραντεβού, όπως λένε στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να περάσει στον Αμερικανό υπουργό τη γενική -διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση- φιλοσοφία του για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη φορολογία και τις νέες θέσεις εργασίας. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι το momentum για την κυβέρνηση είναι θετικό και ότι από την πρώτη στιγμή βρίσκει «ευήκοα ώτα» στις διεθνείς επαφές του, στην προσπάθεια να αναδείξει τη νέα εικόνα της χώρας και δη της οικονομίας μας.

Και στον κ. Ρος αναμένεται να επαναλάβει πως μετά τις εκλογές έχει γίνει μια καινούργια αρχή, με την Ελλάδα να έχει μπει σε μια νέα τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, έτοιμη από κάθε άποψη να δεχθεί και τις αμερικανικές επενδύσεις, με στόχο να αποτελέσει την «ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα, εξάλλου, με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η συζήτηση του αξιωματούχου των ΗΠΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, θα εστιάσει στη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων σε μια σειρά τομέων όπου η Ελλάδα παρουσιάζει ευκαιρίες και οι οποίες διερευνήθηκαν στη διάρκεια της περυσινής ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι και οι οποίες πύκνωσαν στη συνέχεια, μπορούν πλέον να αποτελέσουν βάση για μια επενδυτική συνεργασία, καθώς οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες με τη σημερινή κυβέρνηση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο κ. Πάιατ, όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε όχι μόνο σε επενδύσεις αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά να έχουμε πραγματική επιχειρηματική κίνηση. Σίγουρα δεν υπήρχαν ποτέ καλύτερες ευκαιρίες από ό,τι σήμερα».

Οι τομείς προτεραιότητας

Στο στόχαστρο των Αμερικανών βρίσκονται οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στις υποδομές και τις μεταφορές, οι τομείς της υγείας, του τουρισμού, της αγροδιατροφής καθώς και οι αναδυόμενοι τομείς που στηρίζονται στην καινοτομία και τη γνώση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ΗΠΑ έχει και η ίδια η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα ως διεθνής πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατ. ανθρώπων, κάτι που σημείωσε και ο κ. Πάιατ, τονίζοντας ότι «είναι στρατηγικής σημασίας η Θεσσαλονίκη. Στρατηγικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v