Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί να ενισχυθεί... δωρεάν η βιομηχανία

Οι πέντε άμεσες παρεμβάσεις που προτείνει το ΙΟΒΕ για στη στήριξη του μεταποιητικού τομέα. Ποιες κρίνονται πιο επείγουσες. Στασινόπουλος: «δεν είναι επιδοματικού χαρακτήρα οι προτάσεις». Βέττας: «με σοφία η χρήση του δημοσιονομικού χώρου».

Πώς μπορεί να ενισχυθεί... δωρεάν η βιομηχανία

Οι ταχύτερες αποσβέσεις για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και η μείωση του ενεργειακού κόστους, είναι «οι πρώτες των πρώτων» παρεμβάσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση της μεταποίησης, σύμφωνα με τον Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης «Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών» που εκπονήθηκε για λογαριασμό της πρωτοβουλίας «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» μέσω της οποίας προτείνονται πέντε κομβικές παρεμβάσεις για την ελληνική βιομηχανία, και συγκεκριμένα: α) Εφαρμογή ταχύτερων αποσβέσεων στον μηχανολογικό εξοπλισμό, β) Μείωση μη μισθολογικού κόστους, γ) Μείωση ενεργειακού κόστους στους κλάδους υψηλής ενεργειακής έντασης, δ) Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, ε) Ενίσχυση χρηματοδότησης στη μεταποίηση, ο κ. Βέττας ερωτηθείς για το ποιες κρίνονται ως οι πλέον άμεσες, «ιεράρχησε» τις αποσβέσεις και το ενεργειακό κόστος.

Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ, έχουν υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση κατά περίπτωση παρέμβασης, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για το ΑΕΠ, τις θέσεις απασχόλησης και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από τις πρόσκαιρες απώλειες του δημοσίου ταμείου.

Για το λόγο αυτό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Βέττας η χρήση του δημοσιονομικού χώρου, θα πρέπει να γίνεται όχι απλώς με λογική, αλλά με σοφία. «Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη της μεταποίησης, δεν θέλουμε να γίνονται στο τέλος του έτους, αλλά σε όλη τη διάρκεια» διευκρινίζοντας ότι η ελληνική βιομηχανία δεν περιμένει να ενισχυθεί από το ... υπερπλεόνασμα.

«Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στη μελέτη, δεν είναι επιδοματικού χαρακτήρα» σημείωσε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της "Ελληνικής Παραγωγής" ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητες για την αλλαγή της εικόνας της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων».

Τα οφέλη και το κόστος

Όπως προαναφέρθηκε η κάθε πρόταση που παρουσιάστηκε χθες για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα, είναι απολύτως «τιμολογημένη» ως προς το κόστος, αλλά και τα οφέλη, που σε κάθε περίπτωση είναι πολλαπλάσια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση για την ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση με τη χρήση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, δεν έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό κόστος.

Ταχύτερες αποσβέσεις

Από την ανάλυση που έγινε για την εφαρμογή ταχύτερων αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, προκύπτει ότι το κόστος για το δημόσιο ανακτάται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κόστος, αλλά μόνο αναβαλλόμενα έσοδα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην κατεύθυνση της σύγκλισης με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, μελετώντας και συγκρίνοντας μεταξύ εναλλακτικών μεθόδων απόσβεσης παγίων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και της ισχύουσας μεθόδου απόσβεσης, προκύπτει ότι η εφαρμογή μίας μεθόδου φθινουσών αποσβέσεων με ετήσιο συντελεστή 48% επιφέρει κατά τα 3 πρώτα έτη:

- Σωρευτική αύξηση ρευστότητας 675 εκατ. ευρώ (με ισόποση προσωρινή μείωση των δημοσιονομικών εσόδων. Ωστόσο, στη συνέχεια το Δημόσιο ανακτά σταδιακά και πλήρως αυτή την αρχική μείωση εσόδων, χωρίς να συνυπολογιστούν οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις.

- Νέες περισσότερες επενδύσεις της τάξης των 507 εκατ. ευρώ στην υπόθεση ότι 75% της επιπλέον ρευστότητας κατευθύνεται σε νέες επενδύσεις στην τριετία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπλέον επενδύσεις προκύπτει ένα συνολικό δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 222 εκατ. ευρώ σωρευτικά στην πρώτη τριετία, ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 840 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες θέσεις απασχόλησης (σε ανθρωποέτη) αγγίζουν τις 20,2 χιλιάδες στην τριετία.

Μη μισθολογικό κόστος

Όπως εκτιμήθηκε από το ΙΟΒΕ, μία μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως ποσοστό του ακαθάριστου μισθού, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 3% ή 8.248 νέους εργαζόμενους.

Η αρχική μείωση στα έσοδα του δημοσίου κατά 236,8 εκατ. ευρώ από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών από ήδη απασχολούμενους περιορίζεται σε πρώτη ανάλυση σε 146,7 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τους φόρους και εισφορές από τους 8.248 νέους εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, η επακόλουθη τόνωση της ζήτησης, λόγω των εισοδημάτων των νέων εργαζομένων, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 102 εκατ. ευρώ και την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης κατά 2.281 εργαζόμενους, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξησή τους σε 10,5 χιλιάδες.

Συνυπολογίζοντας αυτές τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, το δημοσιονομικό κόστος τελικά περιορίζεται στα 120,4 εκατ. ευρώ.

Μείωση κόστους ενέργειας

Στην περίπτωση που το ενεργειακό κόστος στους κλάδους υψηλής ενεργειακής έντασης της Μεταποίησης μειωθεί κατά 10%, προκύπτει ένα κόστος περίπου 115 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, βάσει της ανάλυσης, το το κόστος αυτό, υπερκαλύπτεται από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που τελικά συνεισφέρει στο ΑΕΠ 600 εκατ. ευρώ, στους φόρους και τις εισφορές 140 εκατ. ευρώ και στην απασχόληση συνολικά στην οικονομία περί τις 12.000 θέσεις εργασίας.

Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων

Βάσει των προσομοιώσεων του ΙΟΒΕ με κατάλληλο μακροοικονομικό υπόδειγμα γενικής ισορροπίας, εκτιμάται ότι η μείωση του μέσου πραγματικού φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων στο επίπεδο του 20% θα επιφέρει ενίσχυση του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και κατά 4 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα, με την υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου, αναμένεται ότι η απασχόληση στην χώρα θα ενισχυθεί με 11.400 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας, οι οποίες θα αυξηθούν σε 21.000 σε ορίζοντα δεκαετίας.

Έτσι, η ετήσια απώλεια δημοσιονομικών εσόδων από την φορολογία των επιχειρήσεων, λόγω του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών, αντισταθμίζεται κατά το ήμισυ σε ορίζοντα δεκαετίας από τα υψηλότερα δημοσιονομικά έσοδα στην φορολογία εισοδήματος και κατανάλωσης, λόγω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και κατ' επέκταση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ενίσχυση επενδύσεων στην Μεταποίηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Μεταποίησης στους πόρους του ΕΣΠΑ μειώθηκε από το επίπεδο του 32,6% το 2010 στο 8,8% το 2016.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ, αν το μερίδιο της Μεταποίησης επανέλθει στο επίπεδο του 2010 και παραμείνει σε αυτό το ύψος κατά την διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, κάτι που ισοδυναμεί με ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων για τις επενδύσεις τους με 570 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων κατά μέσον όρο ετησίως, τότε οι επιδράσεις στην ελληνική οικονομία θα επιφέρουν:

- Ενίσχυση του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας με 555 εκατ. ευρώ.

- Ενίσχυση της απασχόλησης με 14.700 νέες θέσεις εργασίας.

- Επιπρόσθετα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ύψους 150 εκατ. ευρώ λόγω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v