Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς: Ρεαλιστικός ο στόχος για επιπλέον κονδύλια στο νέο ΕΣΠΑ

Πού πρέπει να δοθεί βάρος ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Η παρέμβαση Φερέιρα. «Να πιάσουν τόπο οι πόροι», ζήτησε ο Γεωργιάδης.

Σχοινάς: Ρεαλιστικός ο στόχος για επιπλέον κονδύλια στο νέο ΕΣΠΑ

Την εκτίμησή του ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να λάβει η Ελλάδα το ποσό των 21 δισ. ευρώ (από τα περίπου 18 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα), ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, εξέφρασε σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Με τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ για την κατανομή των πόρων για τη νέα περίοδο να είναι σε εξέλιξη, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να λάβει επιπλέον πόρους από αυτούς που έχουν προϋπολογισθεί έως αυτή τη στιγμή.

Όσο για τη επενδυτική στρατηγική του νέου προγράμματος, επεσήμανε ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στην πράσινη ανάπτυξη και την πολιτική συνοχής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο «πράσινος πρωταθλητής της ΕΕ».

Σχετικά με την πολιτική συνοχής και τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων, ενώ ειδική αναφορά έκανε για τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης, για τη μετάβασή τους στην εποχή χωρίς τις λιγνιτικές μονάδες. Μάλιστα, σημείωσε ότι στις περιοχές αυτές θα κατευθυνθούν σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Πέραν του ΕΣΠΑ, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη όχι μόνο διατήρησης των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των τριών μνημονίων αλλά και στη διεύρυνσή τους, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα restart της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε δε, ότι η «οικογένεια» των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της φορολογίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα με νέες παρεμβάσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. «Αυτό που ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός πρέπει να το ολοκληρώσει ως πρωθυπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Στις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου αναφέρθηκε η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ελίζα Φερέιρα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την πολιτική συνοχής.

Η ίδια έκανε λόγο για την ανάγκη απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, με την παράλληλη διασφάλιση της διαφάνειας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχουν για την ανάπτυξη της Ελλάδας οι πόροι του ΕΣΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να «πιάσουν τόπο και να μην τα σκορπίσουμε όπως πολλές φορές τα είχαμε σκορπίσει στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει πλούτο για τους Έλληνες και αφού τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ».

Και αυτός αναφέρθηκε στην επιτακτική μείωση τη γραφειοκρατίας που διέπει τα κοινοτικά προγράμματα, ενώ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα, λόγω των κλιματικών της χαρακτηριστικών, δηλαδή του ήλιου και του αέρα, να μην είναι η πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ΕΕ.

Για τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του νέου ΕΣΠΑ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη ένας διαρκής διάλογος, στον οποίο καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή των περιφερειαρχών.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η νέα Προγραμματική Περίοδος διαμορφώνεται σε μία περίοδο μεγάλων και σύνθετων αλλαγών και προκλήσεων, με μη προβλέψιμες παραμέτρους, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να πρέπει και να μπορεί πλέον να παίξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και όχι αποδέκτη», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της χώρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, εστίασε στην ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, την υγιή επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v