Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πιάνει» Πειραιά το LNG

Το 2021, έτοιμο το μεγάλο λιμάνι της χώρας να εφοδιάζει πλοία με καύσιμο LNG. Το 2022 και ανεφοδιασμός ship to ship. Ο ρόλος της Ρεβυθούσας και οι επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ. Η σημασία για τη ναυτιλία.

«Πιάνει» Πειραιά το LNG

Σε ένα χρόνο, το λιμάνι του Πειραιά θα είναι σε θέση να εφοδιάζει πλοία με καύσιμο το LNG από βυτιοφόρα οχήματα, ενώ το 2022 θα είναι εφικτή η τροφοδοσία «ship to ship».

Ο Πειραιάς θα είναι το πρώτο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου με αυτή τη δυνατότητα, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει σε επίπεδο μελετών και νομοθεσίας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II αλλά και στις επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα (αποθηκευτικές δεξαμενές LNG) για μικρή προβλήτα προμήθειας πλοίων ανεφοδιασμού και σταθμών εφοδιασμού βυτιοφόρων οχημάτων.

Για την είσοδο του LNG στο λιμάνι του Πειραιά στελέχη του OΛΠ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ ενημέρωσαν χθες τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας τις προοπτικές ώστε το υγροποιημένο φυσικό αέριο να είναι το κυρίαρχο καύσιμο της ναυτιλίας στη μεταβατική περίοδο προς την εποχή του μηδενικού αποτυπώματος του άνθρακα, αλλά και προβάλλοντας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά του έναντι των συμβατικών καυσίμων για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ειδικότερα, ο διευθυντής διοίκησης του OΛΠ Δημήτρης Σπύρου περιέγραψε τις προκαταρκτικές μελέτες και την αναγκαία διοικητική και τεχνική προετοιμασία που έχει γίνει, ώστε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να είναι έτοιμο για την εξυπηρέτηση των πλοίων. Εξήγησε επίσης πως δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους γίνεται ο εφοδιασμός των πλοίων. Από βυτιοφόρα οχήματα στο λιμάνι (truck to ship) και από πλοίο σε πλοίο (ship to ship). Στην πρώτη περίπτωση, το πλοίο θα πρέπει να είναι δεμένο.

Αναφορικά με την ανάγκη κατασκευής αποθηκευτικών χώρων LNG στον Πειραιά, το διοικητικό στέλεχος του ΔΕΣΦΑ Ιωσήφ Φλωρεντίν υπογράμμισε πως δεν χρειάζονται, αφού το νησάκι της Ρεβυθούσας είναι μόλις μιάμιση ώρα μακριά από το μεγάλο λιμάνι και συνεπώς τα πλοία ανεφοδιασμού έχουν τη δυνατότητα να φουλάρουν τις δεξαμενές τους.

Τόσο ο Ιωσήφ Φλωρεντίν όσο και ο Φερνάντο Καλλιγάς, επικεφαλής του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, περιέγραψαν τις επενδύσεις που θα ξεκινήσει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα για την κάλυψη των αναγκών της ναυτιλίας με LNG. Ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ και αφορούν στην κατασκευή μικρού προβλήτα LNG, αλλά και σταθμού εφοδιασμού βυτιοφόρων οχημάτων. Συνεπώς, όπως έγινε γνωστό, ο Πειραιάς θα είναι έτοιμος το 2021 να εφοδιάζει πλοία με βυτιοφόρα και το 2022 να γίνεται η προμήθεια καυσίμων από πλοίο σε πλοίο.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Γιώργος Πολυχρονίου μίλησε για την ανταγωνιστικότητα των τιμών του LNG έναντι των συμβατικών καυσίμων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι στα 5 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU έναντι των συμβατικών καυσίμων (με την αναγκαία μετατροπή της μονάδας μέτρησης), που είναι στα 10 δολάρια. Στις τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος υποδομών.

Πέραν της χαμηλότερης τιμής το LNG είναι και φιλικότερο στο περιβάλλον. Στις προκλήσεις βέβαια, που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, είναι το υψηλό κόστος να κατασκευάσει νέα πλοία που να κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Παγκοσμίως υπάρχουν 350 πλοία με καύσιμο το LNG και πρόκειται για εκείνα που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, 200 κρουαζιερόπλοια διπλού καυσίμου (συμβατικού και LNG) και άλλα 200 στα ναυπηγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v