Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους κλάδους θέτει υπό έλεγχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με κλαδικές μελέτες και γνωμοδοτήσεις, η ανεξάρτητη αρχή επιδιώκει να εκσυγχρονίσει αλλά και να εναρμονίσει το καθεστώς λειτουργίας των αγορών με τους κανόνες του ανταγωνισμού. Οι επόμενες κινήσεις της Επιτροπής.

Ποιους κλάδους θέτει υπό έλεγχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βρεθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι αγορές του ηλεκτρονικού εμπορίου, του fin tech, οι πλατφόρμες ταξί (Uber και BEAT), καθώς και ο τομέας των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα υπό διαρκή παρακολούθηση τίθεται και ο κλάδος των σούπερ μάρκετ. Πέρα από την κλαδική μελέτη που θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς, θα υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση (με μελέτες) της λειτουργίας του κλάδου, καθώς κρίνεται ότι ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί η αγορά λόγω της έντονης συγκέντρωσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα τίθεται ως στόχος η επικαιροποίηση των μελετών για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων να γίνεται σε διετή βάση.

Όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στην ανεξάρτητη αρχή, οι αγορές που προαναφέρθηκαν δεν ελέγχονται εκ των προτέρων για κάποιο θέμα παράβασης του ανταγωνισμού. Ωστόσο, λόγω των μεγεθών τους και της μετάβασης της οικονομίας στην ψηφιοποιημένη εποχή, κρίνεται απαραίτητο να μελετηθεί η λειτουργία τους και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αρρυθμίες, τότε θα προταθεί στην κυβέρνηση (με τη μορφή γνωμοδοτήσεων) η λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση του περιβάλλοντος λειτουργίας, τόσο προς όφελος του καταναλωτή όσο και του επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

Εντούτοις, από την ενασχόληση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τους συγκεκριμένους κλάδους ή άλλους που θα τεθούν υπό παρακολούθηση στο μέλλον, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν ενδείξεις για πρακτικές παραβίασης του ανταγωνισμού.

Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν παράλληλα αυτεπάγγελτοι έλεγχοι για την περαιτέρω διερεύνηση των πρακτικών αυτών, κάτι που σημαίνει ότι πέραν των μελετών και των γνωμοδοτήσεων θα υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες είτε θα περιλαμβάνουν κυρώσεις, είτε δεσμεύσεις για την άρση των αθέμιτων πρακτικών από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Πέραν όμως των κλάδων που ήδη έχει αρμοδιότητα ελέγχου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελεγκτική της αρμοδιότητα θα πρέπει να επεκταθεί και στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή, ο έλεγχος στις συγκεκριμένες αγορές πραγματοποιείται αποκλειστικά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την κυβέρνηση είναι να θεσπιστεί το ίδιο καθεστώς που ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπου για τις συγκεκριμένες αγορές, υπάρχει συναρμοδιότητα από τις επιτροπές τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και τις επιτροπές ανταγωνισμού. Μάλιστα προτείνεται στην επικείμενη αναθεώρηση του ν.3959/2011 να θεσπιστεί αυτή η συναρμοδιότητα.

Διπλασιασμός των αυτεπάγγελτων ερευνών

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Επιτροπή μετά και από την πρόσφατη τροποποίηση των κριτηρίων προτεραιοποίησης των υπό εξέταση υποθέσεων, προχωρά με ειδικό τμήμα που έχει συστήσει στο ξεκαθάρισμα των παλαιών υποθέσεων που χρονίζουν, ώστε να ασχοληθεί με τους νέους στόχους που έχει θέσει.

Ειδικότερα για φέτος, η Επιτροπή έχει ως στόχο να «ανοίξει» περίπου 50 νέες υποθέσεις, εκ των οποίων περίπου 30 θα προέρχονται από αυτεπάγγελτες έρευνες και οι άλλες 20 από καταγγελίες. Μέχρι πέρυσι, ο μέσος όρος των αυτεπάγγελτων ερευνών κινούνταν στις περίπου 15 υποθέσεις, ενώ για το 2021, στόχος είναι οι αυτεπάγγελτες έρευνες να προσεγγίσουν τις 50.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v