Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από 15 Απριλίου οι αιτήσεις για επιδότηση τόκων στις εταιρείες

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για το μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Ποιες μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ η υποβολή των αιτήσεων.

Από 15 Απριλίου οι αιτήσεις για επιδότηση τόκων στις εταιρείες

Στις 15 Απριλίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ώστε να λάβουν την επιδότηση των τόκων των ενήμερων δανείων τους για χρονικό διάστημα τριών μηνών (Απρίλιος – Ιούνιος).

Η υποβολή των αιτήσεων, θα γίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη (ένα ψηφίο ανά ημέρα), ενώ από την 11η ημέρα και μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλει αίτηση το σύνολο των δικαιούχων, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Υπογραμμίζεται ότι το μέτρο χρηματοδοτείται με 750 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το συνολικό ποσό που θα λάβει μία επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν.128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων και δη επιχειρηματικών δανείων τακτικής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης, περιλαμβανομένων:

- τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων,

- δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης

Τονίζεται ότι τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2019, ενώ δΔεν καλύπτονται τόκοι υπερημερίας ενώ δεν είναι επιλέξιμα κοινοπρακτικά δάνεια.

. Οι σχετικές δανειακές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις πρέπει να έχουν χορηγηθεί πριν από την 1η Απριλίου του 2020.

Οι δικαιούχοι

1. Λήπτες της ενίσχυσης, δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοποιούνταν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

2. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πρέπει να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.

3. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης

4. Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31η Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19η Μαρτίου.

5. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

6. Επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορούν να λάβουν και τη συγκεκριμένη ενίσχυση.

7. Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v