Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι θα δίνουν alert για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή και οι καταναλωτικές οργανώσεις και οι ενώσεις εμπόρων μπορούν να προχωρούν στην έκδοση «alert» για την προστασία των καταναλωτών. Το ορίζει σχετική υπουργική απόφαση.

Ποιοι θα δίνουν alert για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Μητρώο φορέων οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την παροχή ενημέρωσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εντός ή εκτός της χώρας, συστήνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, με θέμα την κατάρτιση δημόσιου καταλόγου οντοτήτων για την έκδοση εξωτερικών προειδοποιήσεων των άρθρων 26 και 27 του Κανονισμού 2017/2394.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω κανονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από τις απάτες και την ταχύτερη ανίχνευση των εμπόρων που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εθνικές αρχές έχουν πλέον διευρυμένες αρμοδιότητες για να μπορούν να ανιχνεύουν τυχόν παραβιάσεις του νόμου προστασίας των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές/διαδικτυακές αγορές και να συντονίζουν καλύτερα τις δράσεις τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, στο δημόσιο κατάλογο εντάσσονται οι ακόλουθες οντότητες:

α) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος,

β) οι εντεταλμένοι φορείς, οργανώσεις και ενώσεις καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ενώσεων καταναλωτών της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 2251/1994 όπως ισχύει, και, κατά περίπτωση, οι ενώσεις εμπόρων που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, κατόπιν αιτήματός τους.

Επισημαίνεται ότι τα αιτήματα αποστέλλονται στη Διεύθυνση Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή, ως Ενιαίο Γραφείο Σύνδεσης, η οποία προβαίνει στην καταχώριση τους στον δημόσιο κατάλογο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι οντότητες του δημοσίου καταλόγου, οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εικαζόμενη παράβαση, και ιδίως, εφόσον είναι διαθέσιμες, τις ακόλουθες:

α) περιγραφή της πράξης ή παράλειψης που συνιστά την παράβαση,

β) λεπτομέρειες του προϊόντος ή της υπηρεσίας που αφορά η παράβαση,

γ) τα ονόματα των κρατών μελών, τα οποία αφορά ή ενδέχεται να αφορά η παράβαση,

δ) την ταυτότητα του εμπόρου ή των εμπόρων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι ή εικάζεται ότι είναι υπεύθυνοι για την παράβαση,

ε) τη νομική βάση για πιθανή δράση με βάση την εθνική νομοθεσία και τις σχετικές διατάξεις των ενωσιακών νομικών πράξεων, οι οποίες απαριθμούνται στο παράρτημα της με αριθμό 2126/16-01-2020 κοινής υπουργικής απόφασης,

στ) περιγραφή όλων των νομικών διαδικασιών, των μέτρων για την επιβολή της νομοθεσίας ή άλλων μέτρων που λαμβάνονται σχετικά με την παράβαση και τις ημερομηνίες και τη διάρκειά τους καθώς και το καθεστώς λήψης αυτών,

ζ) τις ταυτότητες των αρμόδιων αρχών για τη διεξαγωγή νομικών διαδικασιών και τη λήψη άλλων μέτρων.

Τονίζεται ότι οι οντότητες του δημοσίου καταλόγου υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι παραπάνω παρεχόμενες πληροφορίες είναι ορθές, ακριβείς και επικαιροποιημένες και κατά περίπτωση διορθώνουν αμελλητί τις πληροφορίες που έχουν κοινοποιηθεί ή τις αποσύρουν.

Επίσης, όταν μια οντότητα που έχει εκδώσει εξωτερική προειδοποίηση διαπιστώνει αργότερα ότι η εν λόγω προειδοποίηση είναι αβάσιμη, θα πρέπει να την αποσύρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v