Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υπηρεσία μπαίνει στη μάχη κατά του παρεμπορίου

Τέλος στο ΣΥΚΕΑΠ και τις υπόλοιπες δομές, θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με ευρείες επιχειρησιακές και εκτελεστικές δυνατότητες η νέα Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Νέα υπηρεσία μπαίνει στη μάχη κατά του παρεμπορίου

Στη σύσταση μιας νέας επιτελικής δομής για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, προχωράει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η νέα δομή, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον Άδωνι Γεωργιάδη, θα φέρει τον τίτλο «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)» και θα έχει διευρυμένη αποστολή, τόσο σε συντονιστικό, αλλά το κυριότερο σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Με τη σύσταση της ΔΙΜΕΑ η οποία θα υπάγεται στον υπουργό Ανάπτυξης, θα καταργηθεί το γνωστό έως σήμερα ΣΥΚΕΑΠ (το συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπισης του παρεμπορίου) αλλά και οι δομές ελέγχου και παρατηρητηρίων, που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ίδρυση της ΔΙΜΕΑ, έχει καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από την ΓΓΕΠΚ κατόπιν διαβούλευσης με ξένες ελεγκτικές αρχές και ενσωματώνει βέλτιστες και αποτελεσματικές πρακτικές αντιμετώπισης του παρεμπορίου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δημιουργία της ΔΙΜΕΑ, είναι άκρως επείγουσα για τον περιορισμό του φαινομένου, καθώς η λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και του νομοθετικού πλαισίου, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και των στόχων που έχουν τεθεί.

Ως παράδειγμα, επισημαίνεται ότι το ΣΥΚΕΑΠ είχε μόνο συντονιστικό ρόλο και όχι επιχειρησιακό όπως θα έχει η ΔΙΜΕΑ. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν, ότι παρά την κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της κατάσχεσης προϊόντων και της επιβολής προστίμων, παραμένει ως γεγονός ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν σε «χαμηλού κινδύνου» για την οικονομία περιπτώσεις.

Πλέον εξηγούν, ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε πιο «απαιτητικούς» κρίκους της οικονομίας, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη νέα δομή θα επιτευχθεί:

1. Ενίσχυση της επιχειρησιακής και κατασταλτικής δράσης του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω της συνεργασίας με τα σώματα ασφαλείας

2. Ανάπτυξη της διυπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών

3. Επιχειρησιακή και στρατηγική ετοιμότητα μέσω της στοχοθεσίας, της απλούστευσης των διαδικασιών και της μείωσης της γραφειοκρατίας

4. Εξοικονόμηση πόρων από άλλες κρατικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ στην Αττική)

5. Σύσταση μοναδικού σημείου διαχείρισης της πληροφορίας για το παράνομο εμπόριο και την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας

6. Οριζόντια δράση της μονάδας σε όλο τον «κύκλο ζωής» των προϊόντων και των υπηρεσιών

Η δομή της ΔΙΜΕΑ

Κάτω από το διοικητή της ΔΙΜΕΑ, θα υπάρχει το Γραφείο Συντονισμού και Διοικητικής Υποστήριξης και ακολουθούν η Διεύθυνση Διυπηρεσιακής Συνεργασίας για τον Έλεγχο της Αγοράς και την Αντιμετώπιση του Παράνομου εμπορίου και η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Στην πρώτη διεύθυνση θα υπάγονται το Τμήμα Διυπηρεσιακής Δράσης και το Τμήμα Ελέγχου της Αγοράς και στη δεύτερη Διεύθυνση το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και το Τμήμα Ανάλυσης Δεδομένων.

Η δύναμη της Επιτελικής Μονάδας θα ανέρχεται στα 65 άτομα ανθρώπινο δυναμικό (από 20 της υφιστάμενης δομής). Η στελέχωσή της, θα γίνει από υπαλλήλους του υπουργείου, ή αν χρειαστεί, από μετατάξεις.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται η προμήθεια νέου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης πληροφοριών, η παροχή ψηφιακών μέσων στους ελεγκτές , η ενίσχυση του μηχανοκίνητου στόλου, καθώς και η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελεγκτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v