Ποιοι θα πάρουν κρατική επιδότηση για τη δόση 1ης κατοικίας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το διάδοχο σχήμα. Ποιους θα αφορά και ποια θα είναι η βασική προϋπόθεση για ένταξη στο σχήμα. Φθίνουσα θα βαίνει η κρατική συμμετοχή. Ελεγχοι για εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ποιοι θα πάρουν κρατική επιδότηση για τη δόση 1ης κατοικίας

Ενα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής παράλληλα με την τρίμηνη παράταση του υφιστάμενου πλαισίου που έληγε σήμερα. Προβλέπει, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, την επιδότηση από το κράτος των μηνιαίων δόσεων δανείων, με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία. 

Ετσι στο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο:

• Θα επιδοτείται η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, των πολιτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Τόσο των δανείων που ήταν μη εξυπηρετούμενα πριν τις 31/12/2018, όσο και μετά από αυτή την ημερομηνία, εφόσον ο πολίτης κρίνεται «κορωνόπληκτος». Υπάρχει υποχρέωση η ρύθμιση να κριθεί «βιώσιμη».

• Επιδοτείται η ρύθμιση των εξυπηρετούμενων δανείων, με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, των πολιτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ως επιβράβευση για τους συνεπείς.

• Οι οφειλέτες απαιτείται να πληρώνουν τη συμμετοχή τους, καθώς η επιδότηση θα φθίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Αν δεν πληρώσουν τη συμμετοχή τους, τότε η επιδότηση δεν θα αποπληρώνεται, ενώ όσα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί θα ανακαλούνται.

• Θα υπάρχουν κριτήρια για να εντοπιστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ θα γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις. Σε περίπτωση κατάχρησης, θα επιβάλλονται ποινές.

Σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό νόμο, αυτός θα ενεργοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v