Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Μακριά κι… αγαπημένοι από τον ESM

Αποστάσεις ασφαλείας από τα «επίσημα» δανεικά της πανδημίας. Με το βλέμμα στις αγορές το υπουργείο Οικονομικών.

Κυβέρνηση: Μακριά κι… αγαπημένοι από τον ESM

Αν μπει στο ζύγι του κόστους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η προσφυγή στην προληπτική γραμμή του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας «συμφέρει». Επιτόκιο οριακά πάνω από το μηδέν για δέκα χρόνια, όταν η τελευταία έκδοση δεκαετών ομολόγων για το ελληνικό δημόσιο έχει κόστος 2%.

Όταν στη ζυγαριά μπουν οι μνήμες των τριών Μνημονίων και η προσπάθεια της Ελλάδας να δείξει πως πατάει πλέον στα πόδια της χωρίς τις πατερίτσες του επίσημου τομέα, η εξίσωση αλλάζει και μάλλον εξηγεί τις αποστάσεις ασφαλείας τις οποίες τηρεί ο υπουργός Οικονομικών από το πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ο ESM.

«Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και στον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας άμεσες και έμμεσες δαπάνες, σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή ότι αφού όλες οι χώρες-μέλη πέρασαν τις εξετάσεις βιωσιμότητας χρέους, η μοναδική προϋπόθεση για τη λήψη μιας τέτοιας γραμμής πιστώσεων είναι η χρήση των κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο για τη χρηματοδότηση δαπανών που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την πανδημία. Στον «έμμεσο τρόπο», οι Νότιοι, κυρίως οι Ιταλοί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, συμπεριλαμβάνουν και δαπάνες επιχειρηματικότητας, αλλά οι Βόρειοι, κυρίως οι Ολλανδοί, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως πέρασε η δική τους γραμμή.

Οι διατυπώσεις του ESM, εντός της εβδομάδας, κατά την έγκριση αυτού του ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 240 δισ. ευρώ, αναμένεται να φωτίσουν όλες τις πτυχές. Στην απόφαση του Eurogroup μνημονεύονται ακόμα μηχανισμοί παρακολούθησης κατά την περίοδο της αποπληρωμής, παρότι Μάριο Σεντένο και Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένουν πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει «τρόικα» αλλά και δεσμεύσεις των κρατών-μελών που θα κάνουν χρήση του εργαλείου στην «ενίσχυση των οικονομικών και δημοσιονομικών τους δεδομένων»…

Η πιστωτική γραμμή των 240 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη στα κράτη-μέλη που θα ζητήσουν να κάνουν χρήση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, από την 1η Ιουνίου. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα πρέπει να αναμένεται αίτηση από την Ελλάδα.

Σε περίοδο lockdown ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε να αντλήσει 2 δισ. ευρώ μέσω δεκαετών ομολόγων με επιτόκιο 2%. Ακολουθώντας το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει νέο δανεισμό 8 δισ. ευρώ το 2020, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ακολουθήσουν δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων εντός του έτους.

Η πρώτη δεν αποκλείεται να είναι τον Ιούνιο, προκειμένου να τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας και από τη χρήση των 15,7 δισ. ευρώ του «σκληρού» μαξιλαριού ασφαλείας με σφραγίδα ESM. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να τα ακουμπήσει, προκειμένου να διαφυλάξει την ομαλή επικοινωνία της Ελλάδας με τις αγορές.

Παράλληλα όμως χρειάζεται ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει τα έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ξεκινώντας προκαταβολικά πριν καλά καλά τεθεί σε πρακτική εφαρμογή από τις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση της εργασίας.

Από το SURE η Ελλάδα δικαιούται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ (δανεικά) ενώ μέχρι σήμερα όλα τα προγράμματα επιδομάτων και εγγυήσεων χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ κοινοτικού χρήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v