Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ο κορωνοϊός δεν σταματά τα νέα ντιλ

Η τρέχουσα πανδημία δεν φαίνεται πως είναι σε θέση να ματαιώσει τα σχέδια των δυναμικών εταιρειών του κλάδου για επεκτάσεις μέσω εξαγορών. Η πορεία πώλησης της SingularLogic, οι προθέσεις των Quest και Profile και οι… πιθανές εκπλήξεις.

Πληροφορική: Ο κορωνοϊός δεν σταματά τα νέα ντιλ

Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει οδηγήσει πλήθος επιχειρήσεων να «ξεχάσουν» επενδυτικά σχέδια και επιθετικές κινήσεις, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι στόχοι για εξαγορές άλλων εταιρειών παραμένουν στο τραπέζι.

Άλλωστε ο κλάδος φαίνεται να πλήττεται λιγότερο σε σχέση με πολλούς άλλους από την τρέχουσα πανδημία, ενώ παράλληλα αρκετές εταιρείες του βρίσκονται σήμερα με ισχυρότατη ρευστότητα και φυσικό είναι να θέλουν να εκμεταλλευθούν τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Η περίπτωση της SingularLogic αποτελεί ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα. Αν και τα πρώτα στάδια της διαδικασίας πώλησης εξελίχθηκαν στην… καρδιά της πανδημίας, πέντε σχήματα (οκτώ εταιρείες) εξέφρασαν αρχικό ενδιαφέρον, εκ των οποίων τέσσερα (επτά εταιρείες, εκ των οποίων τέσσερις εισηγμένες στο ΧΑ) πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, με άλλους να εκτιμούν πως η κατάσταση θα «τραβήξει παραπέρα». Πάντως, όλα δείχνουν πως όσα σχήματα υποβάλλουν τελικά δεσμευτική προσφορά θα… τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως έχει ήδη επισημάνει το Euro2day.gr, μετά την πώληση θα ακολουθήσει ουσιαστικά ο τεμαχισμός της SingularLogic, καθώς δύσκολα θα βρεθεί μια αγοράστρια εταιρεία που να επιθυμεί να κρατήσει το σύνολο των πολυσχιδών δραστηριοτήτων της.

Ήδη, ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος δήλωσε στο Euro2day.gr ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για τμήμα του χρηματοοικονομικού κομματιού και για κάποια δημόσια έργα (προφανώς η συμπράττουσα στην κοινοπραξία Entersoft θα εστιαστεί στο κομμάτι του επιχειρηματικού λογισμικού). Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με τα άλλα σχήματα, στην περίπτωση που επικρατήσουν.

Το θέμα όμως των εξαγορών στον κλάδο δεν σταματά στην SingularLogic παρά τα μεγάλα μερίδια που διαθέτει η τελευταία σε πολλές επιμέρους αγορές. Ήδη, ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας στην ενημέρωση των αναλυτών που έγινε στην καρδιά της πανδημίας, επανεπιβεβαίωσε την πολιτική εξαγορών του Ομίλου του και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του το ενδιαφέρον της Quest εκτείνεται και πέρα από την SinguralLogic και την ΓΕ Δημητρίου.

Τα ίδια συμβαίνουν όμως και για αρκετές άλλες εταιρείες του κλάδου. Ο πρόεδρος της Profile κ. Στασινόπουλος ξεκαθάρισε πως το ενδιαφέρον εξαγοράς στο εξωτερικό απλά έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω του κορωνοϊού και πως σχετικές κινήσεις θα επανεκκινήσουν το προσεχές φθινόπωρο.

Η Entersoft άντλησε πρόσφατα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και μαζί με μια σχετική μόχλευση έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σειρά μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου που θα μπορούσαν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία.

Η SoftOne (συμμετέχει ο όμιλος Γερμανού) δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για εξαγορές, ενώ και η Epsilon Net που έχει περάσει στο δεύτερο γύρο διεκδίκησης της SingularLogic (επικεντρωμένη, όπως λέγεται, στο κομμάτι του επιχειρηματικού λογισμικού της προς πώληση εταιρείας) μέσα στη χρονιά αναμένεται να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και μετάταξης από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά. Η σχετική έκδοση που είχε δρομολογηθεί αρχικά για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και εκτός απροόπτου αναμένεται να υλοποιηθεί μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ισχυρή ρευστότητα

Καταλύτη για την υλοποίηση εξαγορών αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου διακρίνονται για την ισχυρή τους ρευστότητα, σε μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα σπεύδει να δανειοδοτήσει επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα. Άρα οι εταιρείες αυτές πέραν των δικών τους διαθεσίμων, έχουν επαρκή πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για επιπρόσθετο δανεισμό.

Ήδη πολλές εταιρείες πληροφορικής είτε έχουν μετακυλήσει, είτε πρόκειται να μετακυλήσουν το σύνολο των φετινών τους χρεολυσίων στη λήξη των μακροπρόθεσμων δανείων τους, ενώ δέχονται προτάσεις από τράπεζες και για λήψεις πρόσθετων δανείων έναντι μάλιστα ελκυστικών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v