Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη 17% στις εισαγωγές φυσικού αερίου παρά την Covid-19

Κυρίαρχο καύσιμο το LNG, με αύξηση 45% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Οι ποσότητες ξεπέρασαν εκείνες των εισαγωγών μέσω των αγωγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τις εισαγωγές και την κατανάλωση στην περίοδο του lockdown.

Εκρηξη 17% στις εισαγωγές φυσικού αερίου παρά την Covid-19

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα της αγοράς φυσικού αερίου στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Παρά το lockdown του Covid-19 κατά το διάστημα του μισού Μαρτίου και Απριλίου, οι συνολικές ποσότητες που εισήχθησαν από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και διακινήθηκαν προς την εσωτερική και εξωτερική αγορά ήταν περισσότερες κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού τετραμήνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι εισαγωγές ανήλθαν στις 21.393 GWh (Γιγαβατώρες) έναντι 18.211 GWh. Η αύξηση αυτή φανερώνει πέραν των όποιων εποχικών συνθηκών, όπως κρύος χειμώνας, και τις αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με το φυσικό αέριο να καθιερώνεται πια ως το κύριο καύσιμο στον δρόμο για τη μετάβαση στις καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ. Παράλληλα η έκρηξη των εισαγωγών αποτυπώνει και τη δυναμική που αποκτά το εμπόριο φυσικού αερίου από εγχώριους ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι φέρνουν ποσότητες όχι μόνο για να καλύψουν δικές τους ανάγκες αλλά και για να προχωρήσουν σε εξαγωγές.

Ενδεικτική της ορμής που έχει αποκτήσει η αγορά φυσικού αερίου είναι το γεγονός πως ίσως για πρώτη φορά το LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) πήρε «κεφάλι» στις εισαγωγές έναντι του αερίου των αγωγών. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι ποσότητες που εισήλθαν στο Σύστημα μέσω του Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης (LNG) ήταν 11.679 GWh. Ήταν αυξημένες κατά 45% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. Για να γίνει αντιληπτή η επικράτηση του LNG, αρκεί να αναφερθεί πως οι συνολικές ποσότητες αερίου που ήλθαν από τα σημεία του ΕΣΦΑ στους Κήπους του Έβρου (ελληνοτουρκικός αγωγός) και του Σιδηροκάστρου των Σερρών (ελληνοβουλγαρικός αγωγός) ήταν συνολικά 9.714 GWh. Από τον Έβρο, οι ποσότητες ήταν υψηλότερες κατά 13%, ενώ μείωση της τάξης του 8% σημείωσαν οι εισαγωγές του ρωσικού αερίου.

Οι εισαγωγείς προφανώς προτιμούν το LNG λόγω της σημαντικά χαμηλότερης τιμής έναντι του αερίου των αγωγών, ενώ βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες ακόμη και ανάμεσα σε φορτία LNG στην ελεύθερη αγορά.

Η πλειονότητα των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που μπήκε στην αγορά καταναλώθηκε από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε το συγκεκριμένο καύσιμο. Για την ακρίβεια, τράβηξαν… 10.025 GWh, αν και αυτές στο τετράμηνο ήταν λιγότερες κατά 4%. Μεταβολή, η οποία χαρακτηρίζεται οριακή

Πάντως στην περίοδο Μαρτίου - Απριλίου ήταν αυξημένη η κατανάλωση φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς, λόγω της μεγάλης μείωσης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Η μείωση ήταν το διάστημα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αν και τότε οι ηλεκτροπαραγωγοί ζήτησαν περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Αυξημένη κατά 5% ήταν για το πρώτο τετράμηνο του έτους η παροχή φυσικού αερίου στα δίκτυα διανομής (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις). Έφτασε στις 5.684 GWh. Και σε αυτή την αγορά παρατηρείται ότι η αύξηση σημειώθηκε το δίμηνο του lockdown, λόγω της παραμονής των πολιτών στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι μεγάλες βιομηχανίες αύξησαν την κατανάλωσή τους κατά  9%. Έκαψαν περισσότερες ποσότητες κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ αντίθετα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υποχώρησε ελαφρώς. Συνολικά ζήτησαν 2.645 GWh.

Τέλος, οι εξαγωγές μέσω Βουλγαρίας ανήλθαν στις 3.119 GWh. Γεγονός που δείχνει, όπως προαναφέρθηκε, τις δυνατότητες που εκμεταλλεύονται εγχώριοι παίκτες για το εμπόριο φυσικού αερίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v