Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αιτήσεις από 47.000 εταιρείες στο νέο γύρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αιτήσεις από 47.000 εταιρείες στο νέο γύρο

Σε επτά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που αφορά στις μικροπιστώσεις. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, με το θέμα του επιτοκίου να παραμένει ανοιχτό. Να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό κάλεσε και την αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα επτά συγκεκριμένα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων:

  1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνεται στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία από την ΑΑΔΕ, περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση. Στην πρώτη φάση, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 602 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή -κατά μέσο όρο- περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
  2. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο -γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις- και έναρξη αποπληρωμής το 2021.
  3. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων, οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  4. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισεκατομμυρίου ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.
  5. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Παρέχεται εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 30% για μεγάλες.
  6. Η σχεδιαζόμενη, γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
  7. Το υπό συζήτηση νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων». Για να προσθέσει ότι παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ και απευθύνεται: στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα, και ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις καλούνται να αξιοποιήσουν, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την κρατική αρωγή». Παράλληλα επεσήμανε πως οι βελτιώσεις που θα γίνουν, θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v