Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ενδιαφέρον εκδήλωσαν 114.000 επιχειρήσεις

Τα «εργαλεία» για τη στήριξη της ρευστότητας και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Έφτασαν τις 114.000 οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ενδιαφέρον εκδήλωσαν 114.000 επιχειρήσεις

Στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας- με ειδικές αναφορές στο ρόλο των τραπεζών αλλά και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων- αναφέρθηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου περιέγραψαν τις κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του τραπεζικού συστήματος.

Την επισήμανση πως πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ελαστικότητα τα κριτήρια (που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο) για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες (εφόσον βέβαια πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ) έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης. Για να προσθέσει “θα είναι τραγικό και για τις τράπεζες να φτάσουμε σε μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Αυτό θα πλήξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά στο τέλος θα πλήξει και τις τράπεζες, που θα χάσουν κύκλο εργασιών, πελάτες και θα μεγαλώσουν τα κόκκινα δάνεια”. Με τον υπουργό να σημειώνει πως “πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή” για να προσθέσει πως “πάμε γρήγορα” αλλά “οι ανάγκες της αγοράς είναι μεγάλες”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση -που ήδη ολοκληρώθηκε- συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις που έλαβαν συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, πρόκειται να διατεθούν 1,4 δισεκατομμύρια.

Να σημειωθεί πως στη δεύτερη φάση έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλους της εβδομάδας, λόγω μεγάλη ζήτησης. Όπως σημείωσε ο υπουργός μέχρι σήμερα περίπου 114.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό σχήμα, από τις οποίες 68.000 είναι ατομικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και σημείωσε πως «μέσα σε αυτό το τοπίο προσδοκούμε να προσφέρει το τραπεζικό σύστημα, συγχρονίζοντας το βηματισμό μας». Για να προσθέσει πως και οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν την κρατική αρωγή και να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε τρία σημεία επικεντρώθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Ειδικότερα επεσήμανε πως:

1.Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει καλύτερη ισορροπία μεταξύ ρευστότητας και άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λεφτόδεντρα, αλλά να θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη που θα συσσωρεύσουν, σαν να έχουν λεφτόδεντρα.

2. Έπρεπε να ήταν παρούσα η ΓΕΣΕΒΕ, για να ακουστούν οι προτάσεις της και τα θέματα που έχει αναδείξει για τον αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση. Η απουσία της εξυπηρετεί την κυβέρνηση.

3. Η κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί και να ενημερώνει τι γίνεται με τις δράσεις που έχει επιλέξει. Να υπάρχει feedback για το που πήγαν τα λεφτά, τι έγινε με αυτά. Γιατί η έννοια της αποτελεσματικότητας δεν υφίσταται χωρίς συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένους στόχους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως “μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ακούμε ότι πρέπει να φύγουν οι μπαταχτσήδες και οι επιχειρήσεις ζόμπι αλλά δεν βλέπουμε σχέδιο. Χρειάζεται σοφή διαχείριση της γνώσης, το σχέδιο δεν μπορεί να είναι μπετόν, οικοδομή και τουρισμός, δεν αρκεί να δίνουμε χρήματα, υπάρχει έλλειμμα σχεδίου και αναδιάρθρωσης της οικονομία”.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς ανέφερε πως “θα ήθελα να ξεκινήσω από το ζήτημα της αποζημίωσης των εργαζομένων της παλαιάς εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Το δίκαιο που πρέπει να εφαρμοστεί είναι το δίκαιο που υπήρχε όταν γεννήθηκε η αξίωση και το αίτημα. Θέλω να καλέσω και την κυβέρνηση και τις τράπεζες να ικανοποιήσουν το αίτημα των εργαζομένων. Είναι 850 εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιούνται αυτά τα λεφτά, οι οποίοι -το γνωρίζετε και εσείς- θα τα κερδίσουν αυτά τα λεφτά. Μην τους καθυστερείτε, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v