Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό αίτημα για στήριξη και των «προβληματικών επιχειρήσεων»

Να ενταχθούν στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και οι προβληματικές με βάση τον κοινοτικό ορισμό ζητεί ομάδα κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πότε μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται προβληματική.

Ελληνικό αίτημα για στήριξη και των «προβληματικών επιχειρήσεων»

Υπέρ της ένταξης και των προβληματικών επιχειρήσεων στα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τάσσεται η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Το σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν έχει τεθεί ήδη από μια σειρά κρατών-μελών και αφορά προβληματικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 άτομα. Δηλαδή τις θεωρούμενες μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η Ελλάδα έχει ζητήσει η εξαίρεση να περιλαμβάνει και τις μεσαίες, με βάση τον κοινοτικό ορισμό επιχειρήσεις, ήτοι αυτές που απασχολούν έως 250 άτομα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβληματικές επιχειρήσεις, σήμερα, αποκλείονται από κάθε μέτρο ενίσχυσης.

Η πρόταση για την ένταξη των προβληματικών επιχειρήσεων αφορά το προσωρινό πλαίσιο στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο και προφανώς θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας. Όπως είπε ο κ. Τσακίρης, «στις 12 Ιουνίου 2020, δηλαδή πριν λίγες μέρες, και με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου αναφορικά με την προβληματικότητα των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων με ως πενήντα εργαζομένους. Προτείνει η Κομισιόν -δεν έχει υιοθετηθεί- μικρές εταιρείες ως πενήντα εργαζομένους να βγουν από την πρόβλεψη της προβληματικότητας. Πάνω σε αυτή την πρόταση της Κομισιόν ζητήσαμε αυτό το όριο να αυξηθεί στα 250 άτομα».

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση, σημαίνει ότι οι χαρακτηριζόμενες με βάση τον κοινοτικό ορισμό ως «προβληματικές επιχειρήσεις» θα έχουν δικαίωμα λήψης κρατικών ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα δανειοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ή ακόμα και άμεσες ενισχύσεις όπως η επιδότηση του επιτοκίου δανειακών συμβάσεων κ.ο.κ.

Οι προβληματικές επιχειρήσεις

Κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014), «προβληματική επιχείρηση» είναι η επιχείρηση για την οποία συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (πλην ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό), όταν έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Αυτό ισχύει όταν από την αφαίρεση των συσσωρευμένων ζημιών από τα αποθεματικά (και όλα τα άλλα στοιχεία που θεωρούνται εν γένει ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας) προκύπτει αρνητικό σωρευτικό ποσό που υπερβαίνει το ήμισυ του εγγεγραμμένου κεφαλαίου. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) και ο όρος «κεφάλαιο» περιλαμβάνει, ενδεχομένως, και κάθε διαφορά από έκδοση υπέρ το άρτιο.

β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας (πλην ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό), εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα II της οδηγίας 2013/34/ΕΕ.

γ) εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της.

δ) εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

ε) εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός ΜΜΕ, εφόσον τα τελευταία δύο έτη: 1) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι υψηλότερος του 7,5 και 2) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) είναι κάτω του 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v