Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωχευτικός κώδικας: «Όχι» επί της αρχής από την αντιπολίτευση

Οι διαφωνίες που διατυπώνονται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Την Πέμπτη η ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Πτωχευτικός κώδικας: «Όχι» επί της αρχής από την αντιπολίτευση

Κριτική στο νομοσχέδιο για «τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας» άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επί της αρχής καταψηφίζουν. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει την Πέμπτη, ενώ σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «βέλη» σε μια σειρά διατάξεων. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η τοποθέτηση εκπροσώπων των φορέων, που έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως η μόνη « προτεραιότητα» της Νέας Δημοκρατίας είναι «ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις και ρευστοποίηση περιουσίας». Όπως είπε, «το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οδηγεί σε πλήρη απώλεια περιουσίας και δεσμεύει τα εισοδήματα και της επόμενης μέρας».

Για την πρώτη κατοικία, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο καταργεί γενικώς και οριζόντια την προστασία της. Ακόμα και ο λεγόμενος "ευάλωτος" πολίτης, που κατά το νομοσχέδιο είναι όποιος βγάζει μέχρι 7.000 ευρώ τον χρόνο, χάνει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του». Επίσης σημείωσε πως «χειροτερεύει ο χρόνος απαλλαγής από τα χρέη, σε 3 από 2 έτη, που ισχύει», ενώ «στον εξωδικαστικό οι τράπεζες έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Διαμορφώνουν την πρόταση ρύθμισης, την οποία επιβάλλουν στο Δημόσιο και λένε στην επιχείρηση ή στο νοικοκυριό: ή θα πάρεις την πρότασή μας ή θα μείνεις αρρύθμιστος και θα τρέχεις στην πτώχευση».

«Αντί για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της προηγούμενης κρίσης αλλά και στη συγκυρία της πανδημίας, η κυβέρνηση φέρνει ένα πλαίσιο που δεν είναι ούτε κοινωνικά ευαίσθητο ούτε οικονομικά αποτελεσματικό», είπε από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης. Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωσε πως «σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την αγορά και την επιχειρηματικότητα επιλέγει να ενισχύσει τους λίγους και ισχυρούς, οδηγώντας σε λουκέτα και στη "λύτρωση" της πτώχευσης χωρίς καμία ευκαιρία για τους αδύναμους συμπολίτες μας».

Εξαπολύοντας «βέλη» ο Μ. Κατρίνης τόνισε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε εκκαθάριση αντί για εξυγίανση και για «fast track» πτωχεύσεις αντί για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Όσον αφορά στα θετικά σημεία, αναφέρθηκε στα τέσσερα πρώτα άρθρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των επιχειρήσεων αλλά και στα άρθρα 31 έως 64 και στις διαδικασίας εξυγίανσης που, όπως είπε, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε πως «το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα, αντιθέτως τα γιγαντώνει». Όπως είπε, «είμαστε κάθετα αντίθετοι με το νομοσχέδιο», συμπληρώνοντας πως «δεν παίρνει σουλούπωμα αλλά πρέπει να αποσυρθεί».

Κριτική άσκησε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος, που επίσης τάχθηκε κατά συγκεκριμένων διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Τέλος, για νομοσχέδιο που δίνει τη «χαριστική βολή και εντείνει τα προβλήματα» μίλησε από το ΜέΡα 25 ο Κρίτων Αρσένης, αναφέροντας πως «δεν δίνει καμία ευκαιρία στις επιχειρήσεις και οδηγεί στην πτώχευση τα νοικοκυριά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v