Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση-έκπληξη για Ελλάδα από Moody's

Σε Βa3 αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας σταθερό outlook. Σημαντικό το σοκ της πανδημίας. Βλέπει ύφεση κοντά στο 9% φέτος, με ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές. Μητσοτάκης-Σταϊκούρας: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Αναβάθμιση-έκπληξη για Ελλάδα από Moodys

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Βa3 από Β1 προχώρησε ο οίκος Moody's ενώ διατήρησε το σταθερό outlook της αξιολόγησης. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση βασίζεται:

-Στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν μια διατηρήσιμη βελτίωση στην ισχύ των θεσμών και έχουν επιφέρει ήδη απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Οπως εκτιμά ο οίκος, το ρίσκο ανατροπής των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός. 

- Οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά την βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού. 

Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί απο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με τα πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με επιστροφή σε νουνεχή δημοσιονομική στάση, θα οδηγήσει σταδιακά σε ανατροπή της τρέχουσας ανοδικής τάσης του χρέους. Η Ελλάδα επωφελείται από πολύ ευνοϊκή δομή χρέους, επισημαινει ο οίκος. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι θα χρειαστεί χρόνος προτού αφομοιωθούν και αποδώσουν πλήρως οι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις ολόκληρο το προηγούμενο έτος, απαιτεί ακόμη ισχυρές κινήσεις για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις κάποιων μεταρρυθμίσεων. Μια αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια σε μέτρα που σχεδιάζονταν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του 2021.

Οι μεταρρυθμίσεις

Οπως επισημαίνει ο οίκος, οι βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ορατές σε τομείς όπως η ανεξάρτητη αρχή εσόδων που οδηγεί σε υψηλότερα φορολογικά έσοδα και η βελτιωμένη συμμόρφωση. Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοικησης και του ασφαλιστικού έχουν θετικές επιπτώσεις στην συμμόρφωση με τα φορολογικά βάρη και στην αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, συμβάλλοντας σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μια συστημική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ) των τραπεζών, μέσω του σχήματος Ηρακλής και του νέου πτωχευτικού πλαισίου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους. Οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη συνεχιζονται, μαζί με άλλα μέτρα που αποσκοπούν να ευθυγραμμίσουν την ποιότητα και τον επαγγελματισμό της δημόσιας διοίκησης με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς.  

Ενώ θα απαιτηθεί δέσμευση για πολλά χρόνια για να φανεί το πλήρες όφελος των θεσμικών αλλαγών στη διαδικασία δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, οι βελτιώσεις αντανακλώνται στους διεθνεις δείκτες διακυβέρνησης στους οποίους η Ελλάδα ανεβαίνει κλίμακες από το 2016. 

Οι προοπτικές ανάπτυξης

Παρά τη σημαντική οικονομική ζημιά από το σοκ του κορωνοϊού, ο οίκος αναμένει ότι οι ισχυρότερες προοπτικές επενδύσεων θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό προφίλ της χώρας.

Η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την Ελλάδα να ειναι η μεγαλύτερη ωφελημένη σε σχέση με το ΑΕΠ, θα παράσχει σημαντική στήριξη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στο σκέλος των επενδύσεων. Ενώ η Μοοdys εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα δει ύφεση σχεδόν 9% φέτος, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Μεσοπρόθεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν περί το 3,5% ετησίως, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το προφίλ χρέους της χώρας. 

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 60% εκ των οποίων θα είναι επιδοτήσεις. Τα κεφάλαια αυτά προσφέρουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης της χαμηλής επενδυτικής βάσης στη χώρα, μιας από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, και ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών. Παράλληλα, η συμμετοχή της χώρας στο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βοηθά στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα. 

Το χρέος

Ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί σημαντικά φέτος, γύρω στο 200% του ΑΕΠ, πριν αρχίζει να συρρικνώνεται από την επόμενη χρονιά χάρις στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο ο δείκτης έχει περιορισμένη σημασία έναντι άλλων κρατών δεδομένης της μεγάλης ημερομηνίας ωρίμανσης και τη σημαντική και επαναλαμβανόμενη ελάφρυνση χρέους που έλαβε η χώρα από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Η ευχέρεια αποπληρωμής, όπως μετριέται από τους τόκους σε σχέση με τα κρατικά έσοδα είναι πολύ ισχυρότερη (6,1% προβλέπεται για το 2021) από τον μέσο όρο των χωρών που κατατάσσονται στην βαθμίδα Ba (10,9%) και αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται στηριζόμενη στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας παραμένει πολύ αδύναμος, χαρακτηρίζεται από την χαμηλή ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο μερίδιο χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίων που έχουν τη μορφή αναβαλλόμενου φόρου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά, στο 36,7% με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2020 και πιθανότατα θα αυξηθούν δεδομένου του αντίκτυπου της πανδημίας. Ωστόσο, επισημαίνει η Moody’s και εδώ οι βελτιώσεις είναι ξεκάθαρες. Τα NPEs μειώθηκαν κατά 15,7 δισ. στους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν του περασμένου Ιουνίου.

Ο «Ηρακλής» έχει ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι σημαντικό βήμα για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και έδειξε ότι πιθανά θα προχωρήσει με την συμπληρωματική πρόταση της ΤτΕ η οποία μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο ποσό NPEs και παράλληλα έχει στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεγάλου μεγέθους της αναβαλλόμενης φορολογίας στους ισολογισμούς τους. 

Μητσοτάκης-Σταϊκούρας: Αυξημένη η εμπιστοσύνη των οίκων 

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, την  περίοδο μετά τον κορωνοϊό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Όπως σημειώνει σε ανάρτηση του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συγκεκριμένη αναβάθμιση γίνεται εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος, αποδίδει την αναβάθμιση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιφέρει πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.
Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.

Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v