Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φως στο επενδυτικό τούνελ μετά τα lockdown

Οι εκτιμήσεις του ομίλου Τιτάν για τη μελλοντική εξέλιξη της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των επενδύσεων σε μια ευρεία σειρά κλάδων, μετά τη λήξη της πανδημίας. Οι λόγοι αισιοδοξίας.

Φως στο επενδυτικό τούνελ μετά τα lockdown

Η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, εκτιμώντας -στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα- τις περαιτέρω προοπτικές της, ανέφερε σχετικά με τη χώρα μας:

«Στην Ελλάδα, οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής αναμένεται ότι θα διατηρηθούν έως το τέλος του έτους αλλά και πέρα από αυτό. Οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, θα συνεχίσουν πιο εντατικά το 2021. Η χώρα θα αξιοποιήσει τους πόρους που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο αμέσως μέσω των έργων υποδομής όσο και εμμέσως, χάρη στις ενισχύσεις οι οποίες θα διοχετευθούν στην οικονομία και θα τροφοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Με δεδομένο ότι η πορεία της εγχώριας κατανάλωσης τσιμέντου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των συνολικών επενδύσεων στη χώρα (επιχειρηματικών και ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση), η εκτίμηση του εισηγμένου τσιμεντοβιομηχανικού ομίλου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Το παραπάνω αφήγημα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη -από πολλούς- αντιμετώπιση της πανδημίας έως τα μέσα του επόμενου έτους, αποτελούν τα δύο βασικότερα επιχειρήματα αισιοδοξίας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την ανοδική τάση των εταιρικών κερδών σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και για τις αποτιμήσεις των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πράγματι έντονες και απρόβλεπτες, αλλά όλα δείχνουν πως έχουν ημερομηνία λήξεως, ας πούμε γύρω στα μέσα του 2021. Από εκεί και μετά, η ελληνική οικονομία -ξεκινώντας έστω από χαμηλότερη βάση- θα μπορούσε να μπει σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι διατηρήσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στην τόνωση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, στην ευκολότερη χρηματοδότηση και στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, σημειώνοντας και την πρόβλεψη που υπήρχε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021 για αύξηση κατά 30,4% του ακαθάριστου σχηματισμού παγίων στοιχείων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, κατά τη διετία 2021-2022 αναμένεται αύξηση απορροφήσεων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ -το οποίο θεωρητικά ξεκινάει μέσα στο 2021- προκειμένου να μην παρατηρηθεί επενδυτικό κοινό από το έτος 2023.

Ακόμη και αν οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης καθυστερήσουν και κυμανθούν τελικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέσα στην επόμενη χρονιά, θεωρείται πιθανότατο ότι θα ενισχύσουν δραστικά τις επενδυτικές επιδόσεις της χώρας από το 2022 και μετά.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και μια σειρά ιδιωτικών επενδύσεων, που ξεκινούν από το Ελληνικό, συνεχίζονται με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα ναυπηγεία, την πληροφορική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και καταλήγουν σε χρονίζοντα projects που σταδιακά ξεμπλοκάρονται από τη γραφειοκρατία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν φαίνεται να έχει πληγεί όπως π.χ. συνέβη κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, καθώς διεθνείς Όμιλοι και ξένα funds δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τοποθετήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες.

Από μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολλοί κλάδοι της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η πληροφορική, η τσιμεντοβιομηχανία, οι μεταλλουργίες, τα καλώδια, οι βιομηχανίες ξύλου και επίπλων, αλλά και το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς τα οφέλη μιας επένδυσης διαχέονται σ’ ολόκληρη την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v