Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιορτές: Κλειστά τα σχολεία, διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας

(upd) Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τι μένει κλειστό στη διάρκεια των γιορτών. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με SMS και απαγόρευση μετάβασης σε άλλο νομό. Παράθυρο για χαλάρωση της νυχτερινής μετακίνησης για τέσσερις γιορτινές ημέρες.

Γιορτές: Κλειστά τα σχολεία, διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη καθολικού lockdown, όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι πιο αργή, εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από 10 μήνες, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% σε σχέση με το πρώτο lockdown, σημείωσε και τόνισε ότι οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 4.000.

Με τόσο μεγάλο αριθμό κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, υπάρχει πίεση, τόνισε και  ανακοίνωσε ότι η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει πιο αργά. Μέχρι Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 κλειστά μένουν:

  • σχολεία
  • εστίαση
  • διασκέδαση
  • δικαστήρια
  • αθλητισμός (εκτός επαγγελματικά πρωταθλήματα)
  • χιονοδρομικά κέντρα
  • παρατείνεται η απαγόρευση μετάβασης μεταξύ νομών και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Οσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, εφόσον εισέρχονται από 18 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά άπαξ επιστροφή σε τόπο μόνιμης κατοικίας, θα ισχύσει ό,τι ισχύει τώρα.

Για το άνοιγμα εμπορίου και εκκλησιών θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Θα προηγηθεί επικοινωνία Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ερωτηθείς για θέατρα, μουσεία και κινηματογράφους, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση. Η ψυχαγωγία δεν πρόκειται να ανοίξει ως τις 7 Ιανουαρίου, υπάρχει συζήτηση για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και θα γίνουν ανακοινώσεις παράλληλα με αυτές για το εμπόριο.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων με το άνοιγμα των καταστημάτων, αρκέστηκε να πει ότι η αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι δυναμική. Στο άνοιγμα του εμπορίου δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα SMS για τις μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα «Χριστούγεννα με μία ακόμα οικογένεια» δήλωσε ότι εξετάζεται αλλά δημιουργείται θέμα μεγάλων συναθροίσεων. Αυτό που έχουμε ως ισχυρή σύσταση είναι να υπάρχει αποφυγή συναθροίσεων και να περάσουμε τις γιορτές μέχρι εννέα άτομα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πάντως για τέσσερις ημέρες (παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς και Πρωτοχρονιά) να μην υπάρξει η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, είπε.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, είπε ο Στέλιος Πέτσας, υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης, οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid-19. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, στους 4.008 ανθρώπους, έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v