Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εμπόδια για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής

Άρχισαν οι αντιδράσεις για τις δύο μονάδες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ σε Σχιστό και Φυλή, ενώ χάθηκε μια δεκαετία. Διαμαρτυρίες καταγράφονται και για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

Νέα εμπόδια για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής

Εν μέσω σεναρίων τόσο για τη δυναμικότητα των δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) όσο και για τις περιοχές που θα κατασκευαστούν οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις αντιδράσεις δημοτικών αρχόντων στο νέο σχέδιο.

Η Αττική συγκαταλέγεται στους ουραγούς της Ευρώπης στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού η πλειονότητά τους θάβεται στη χωματερή, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η χωματερή της Φυλής, που θα έπρεπε να είναι κλειστή εδώ και χρόνια, παίρνει συνεχώς παρατάσεις λειτουργίας. Όμως ορισμένοι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις κινητοποιήσεις κατά των δύο έργων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για την κατασκευή ΜΕΑ σε Φυλή και Σχιστό. Πρόκειται για δύο έργα ύψους κοντά στα 650 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Η αγορά παρακολουθεί με αμηχανία, καθώς βλέπει να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, για μια ακόμα φορά την τελευταία 30ετία και ενώ το σημερινό μοντέλο διαχείρισης έχει ξεπεραστεί προ πολλών ετών.

Υπενθυμίζεται πως σχέδιο για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων είχε προχωρήσει την προηγούμενη δεκαετία, αλλά ακυρώθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή της Αττικής. Έτσι χάθηκε σχεδόν μία δεκαετία και πρόσφατα η Φυλή πήρε νέα παράταση λειτουργίας…

Το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας αποφάσισε προ ημερών να κλείσει για μια ημέρα τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό και προειδοποιεί πως θα προχωρήσει «το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις που θα οδηγήσουν στην διακοπή λειτουργίας του μέχρι να παρθούν πίσω οι κυβερνητικές αποφάσεις που μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες β’ κατηγορίας».

Η περιφέρεια Αττικής έχει χωροθετήσει στο Σχιστό τη μία από τις δύο ΜΕΑ που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ η οποία θα έχει δυναμικότητα 180.000 τόνων ετησίως. Αλλά και η δημοτική αρχή της Φυλής υποστηρίζει πως η μεγαλύτερη μονάδα ΣΔΙΤ αφορά τον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας και πρέπει να χωροθετηθεί εκεί και όχι στη Δυτική Αττική και στον χώρο που λειτουργεί σήμερα η χωματερή.

Η συγκεκριμένη μονάδα «Κεντρικού Τομέα» θα κατασκευαστεί στη Φυλή και ήδη ακούγεται πως η δυναμικότητά της δεν θα είναι 350.000 τόνων ετησίως, αλλά σχεδόν διπλάσια, δηλαδή 650.000 τόνων. Η προκήρυξη των διαγωνισμών για τα δύο έργα ΣΔΙΤ, καθώς και του διαγωνισμού για τη μικρότερη μονάδα (60.000 τόνων ετησίως) στο Γραμματικό ως δημόσιου έργου, είναι ευθύνη του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ), μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι η περιφέρεια Αττικής. Πριν από λίγες ημέρες ο ΕΔΣΝΑ ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου και ακούγεται πως οι δύο διαγωνισμοί για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ θα προκηρυχθούν σύντομα.

Ακόμα σημαντικότερο ζήτημα είναι η χωροθέτηση των τεσσάρων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, κάποια από τις οποίες θα βρίσκεται στην Αττική. Πρόκειται για θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να προκηρύξει τα τέσσερα έργα ανά την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v