Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν τραπεζίτες και κυβέρνηση την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για τη μετά πανδημίας εποχή συζήτησαν διαδικτυακά, με πρωτοβουλία του ΙΟΒΕ, οι κ.κ. Γιάννης Τσακίρης, Γιάννης Στουρνάρας, Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς και ο Γιώργος Πιτσιλής.

Πώς βλέπουν τραπεζίτες και κυβέρνηση την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Η έγκαιρη προετοιμασία της χώρας να υποδεχθεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η μείωση των υφιστάμενων και η αποφυγή δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας και η μεγέθυνση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις επενδυτικές ανάγκες, αποτελούν τις πλέον κρίσιμες παραμέτρους για τη μετάβαση της χώρας στη μετά πανδημία κανονικότητα. Κομβικός παράγοντας, ωστόσο, για την οικονομική ανάκαμψη, είναι και η χρηματοδότηση της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της οικονομίας», που συντόνισε ο γενικός του διευθυντής Νίκος Βέττας και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Γιάννης Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αν υπάρξει ορθή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Πολυετούς Προγράμματος που αθροιστικά ανέρχονται στα 72 δισ. ευρώ, τότε για την επόμενη δεκαετία είναι εφικτός για την Ελλάδα ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% έως 4%. Βασική ωστόσο προϋπόθεση είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα περιοριστούμε σε ρυθμούς από 0% έως 1%.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση έργων στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση αποτελούν ευκαιρία για την Ελλάδα, ειδικά όταν η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Καλώντας τις τράπεζες να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, που, όπως είπε, είναι πολύ χαμηλή, ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε ως ζήτημα αιχμής την αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, λόγω πανδημίας υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε μορατόρια περίπου 20 έως 25 δισ. δανείων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της TτΕ, τα 8 δισ. έως 10 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο «χαρτοφυλάκιο» των μη εξυπηρετούμενων. Γι' αυτό σημείωσε ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική, συνέχισε, προβλέποντας μια πορεία ανακατάταξης των κλάδων της οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό, προέβλεψε ότι επαναφορά στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2023.

Φωκίων Καραβίας

Τη διαφωνία με τον διοικητή τη TτΕ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σχετικά με την αναφορά περί χαμηλής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Μιλώντας για τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, εξέφρασε και αυτός την αγωνία του να μην υπάρξει ένα νέο κύμα λόγω της πανδημίας και επεσήμανε ότι παρεμβάσεις όπως το Πρόγραμμα Γέφυρα επιτρέπει την επάνοδο στις πληρωμές. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στο 15% και στόχος έως το 2022 είναι να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Θέτουμε ως στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων για να πετύχουμε την απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο θα πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να κινηθεί γρήγορα και να καταθέσει επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση», επεσήμανε ο κ. Καραβίας, υπενθυμίζοντας ότι σε όλα τα μεγάλα έργα, οι τράπεζες είναι και θα είναι παρούσες. Τόνισε δε, ότι μένει να εξειδικευτούν από την κυβέρνηση οι όροι χρηματοδότησης και τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν.

Με αφορμή αναφορά περί της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας αντιμετωπίζουν πλέον πολλές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι στις αιτήσεις για δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπήρξε πλήθος επιχειρήσεων με αρνητικά κεφάλαια ή «κόκκινα» δάνεια. Για να φθάσει η χρηματοδότηση στην καρδιά της οικονομίας, πρέπει οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, συνέχισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, αλλά τα κατάλληλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν.

Παύλος Μυλωνάς

Στην ανάγκη ύπαρξης ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας ότι θα θέλαμε να δούμε τροποποιήσεις και βελτιώσεις το επόμενο διάστημα στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Είναι νόμος που όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, συνέχισε αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπογραφούν περίπου 50 κοινές υπουργικές αποφάσεις για να τεθεί σε ισχύ.

Ταλαιπωρηθήκαμε με το νόμο Κατσέλη και με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, να μην ταλαιπωρηθούμε και με νέο νόμο, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τεθούν κανόνες κατά το στάδιο μετάβασης, δηλαδή έως ότου τεθεί σε εφαρμογή. Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, κάλεσε τους ιδιώτες να επενδύσουν στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βάλουν λεφτά. Τόνισε δε, ότι ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης, τα επενδυτικά σχέδια να εξεταστούν από τις τράπεζες που γνωρίζουν να αξιολογούν έργα και όχι από το δημόσιο.

Η προηγούμενη κρίση δημιούργησε κάποιες πολύ δυνατές επιχειρήσεις και καθάρισε πολλές επιχειρήσεις. Είμαστε πιο δυνατοί και πλέον ξέρουμε τι θέλουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Γιώργος Πιτσιλής

Στην ευκαιρία που θα δοθεί στην ΑΑΔΕ να ψηφιοποιηθεί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο διοικητής Γιώργος Πιτσιλής, τονίζοντας ότι όσο καλύτερη είναι η φορολογική διοίκηση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η φορολογική πολιτική. Ο ίδιος έκανε αναφορά στην υστέρηση των δημοσίων εσόδων λόγω της πανδημίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αξιοποίησε μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή για να πληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις. Αν κάποιος θέλει να επιβιώσει, δεν θα αφήσει να σωρευθεί μεγάλος όγκος υποχρεώσεων, σημείωσε και ανέφερε ότι στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να χτυπήσει την πόρτα σε όσους αν και μπορούσαν να πληρώσουν δεν πλήρωσαν και να είναι υποστηρικτική σε όσους αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Γιάννης Τσακίρης

«Το ζήτημα είναι να βρεθούμε στην κορυφή του κύματος στην επανεκκίνηση και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, βάσει συντεταγμένου πλάνου», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στις ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι σε χρόνο-ρεκόρ δημιουργήθηκαν μια σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων  όπως από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μέσω των οποίων ήδη έχουν χορηγηθεί 30.000 δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ, η επιδότηση των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων κ.ο.κ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανήγγειλε ότι λίστα των έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ήδη έτοιμη, αναφέροντας ότι «τα έργα που συγκεντρώσαμε ήταν δύο φορές περισσότερα αλλά κρατήσαμε τα πιο ώριμα». Σχολιάζοντας τις αναφορές για το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, σημείωσε ότι από τις 830.000 επιχειρηματικά ΑΦΜ, οι 810.000 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για αυτό, όπως είπε, θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v