Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Έντονες πολιτικές κόντρες στη Βουλή με την αντιπαράθεση να επεκτείνεται σε μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων, όπως οι δηλώσεις του Θ. Δρίτσα για τη 17 Νοέμβρη και η πορεία της πανδημίας.

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις

«Διχάζει» κυβέρνηση και αντιπολίτευση το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που ψηφίζεται σήμερα.

Στη διήμερη συζήτηση στη Βουλή - χθες και σήμερα- υπήρξαν πολιτικές κόντρες για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ενώ σε πολλά σημεία η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων (όπως η πορεία της πανδημίας, οι δηλώσεις του Θ. Δρίτσα για την 17 Νοέμβρη κ.α.).

Για ένα «πολύ σημαντικό νομοσχέδιο» μίλησε στην Ολομέλεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε «φέρνουμε μια απαραίτητη θεσμική μεταρρύθμιση, που θα δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στα υπουργεία, στις περιφέρειες, στους δήμους να υλοποιήσουν την πολιτική τους».

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις προωθούμενες ρυθμίσεις, λέγοντας πως τα έργα θα γίνονται πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και με μεγαλύτερη διαφάνεια. Όσον αφορά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «με την αντιπολίτευση της μιζέριας που σας χαρακτηρίζει καταψηφίζετε το νομοσχέδιο. Θα σας κρίνουν οι πολίτες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των άλλων μεταρρυθμίσεων, να αλλάξει το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Όπως είπε «αλλάζουμε τελείως τη λειτουργία του νόμου με στόχο να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη ταχύτητα και ευελιξία, κινούμενοι εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και χωρίς καμία έκπτωση στα ζητήματα της διαφάνειας»

Πυρά στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ως ευκαιρία την πανδημία προκειμένου να οργανώσει ένα «πλιάτσικο» στα δημόσια ταμεία. Από το βήμα της Βουλής μίλησε για «απίστευτη φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο».

Ειδικότερα ανέφερε ότι βγαίνει χαμένη η διαφάνεια και η αξιοκρατία καθώς τα όρια των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται σε 60.000 ευρώ και το όριο των δαπανών που δεν δημοσιοποιούνται ανεβαίνει απ' τα 1.000 στα 2.500 ευρώ. Προσέθεσε πως το νομοσχέδιο φέρνει τους ιδιώτες στην επίβλεψη έργων, λέγοντας πως «αυτός που ελέγχει θα αμείβεται από τον ελεγχόμενο». Παράλληλα μίλησε για «κυβέρνηση οικοπεδοφάγων», επισημαίνοντας πως αναστέλλονται με τροπολογία οι κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ´Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας «για ποιο λόγο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κόπτεστε τόσο για το περιβάλλον και τόσο σας στενοχωρεί η παράταση ενός έτους, εσείς οι καλοί αριστεροί, οι φίλοι του περιβάλλοντος, πέντε χρόνια που κυβερνήσατε δεν γκρεμίσατε ένα; Γιατί είστε υποκριτές και ψεύτες, αυτή είναι η απάντηση». Παράλληλα προσέθεσε «για ποιον λόγο πάμε στην αναβολή ενός έτους. Έχουμε πει ότι η πανδημία πάει μερικά πράγματα πίσω. Είναι προφανές ότι λόγοι που απορρέουν από την πανδημία δεν επιτρέπουν σε πάρα πολλούς να προλάβουν φέτος, υπό αυτές τις συνθήκες, να νομιμοποιήσουν ή να ρυθμίσουν τις διάφορες εκκρεμότητες που έχουν».

Για ένα νομοσχέδιο χωρίς στόχευση μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως προβλέπει συνολικά την έκδοση 100 σχεδόν υπουργικών αποφάσεων και είναι αμφίβολο το πότε και πως θα εφαρμοστεί. Όπως υπογράμμισε «με το νομοσχέδιο αυξάνετε το όριο των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών».

Μιλώντας στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «τον καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής». Όπως είπε «μιας πολιτικής που από τη μία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν, ώστε να υπηρετεί ακόμη καλύτερα και ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Από την Ελληνική Λύση ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος είπε «το πρόβλημα δεν είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το πρόβλημα είναι ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Παράλληλα ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι διάτρητο.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις είναι μια ακόμα ψηφίδα, ένα ακόμα πετραδάκι, ένα ακόμα κομμάτι του παζλ του μεγάλου πλιάτσικου που ξεκίνησε το 2010 αλλά σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη σπάει όλα τα ρεκόρ». Τέλος είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «δεν είστε νεοφιλελεύθεροι. ΕΚΠ είσαστε, Εκπρόσωποι Κρατικοδίαιτων Πλιατσικολόγων»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v