Σταϊκούρας: Θα απαιτηθεί χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο υπουργός σημείωσε πως θα στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία για όσο χρειαστεί. Προσέθεσε πως αυτό θα γίνει «δίχως να καταλήξουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και αναφέρθηκε σε τέσσερις προτεραιότητες.

Σταϊκούρας: Θα απαιτηθεί χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα

«Μολονότι ο δρόμος της εξόδου από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση έχει, πλέον, ανοίξει, χάρη στα εμβόλια, είναι σαφές ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτηθεί χρόνος» σημείωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προσέθεσε πως «γι ´ αυτό, άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, σε συνδυασμό με την αποφυγή της πρόωρης απόσυρσης των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος μεταγενέστερα».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση εξασφαλίζει πόρους και δημοσιονομικό χώρο, για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, για όσο χρειαστεί». Υπογράμμισε δε πως αυτό θα γίνει «δίχως να καταλήξουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά με σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα, με ασφάλεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο ξέφωτο της ανάκαμψης και της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Ανέφερε παράλληλα πως τα μέτρα «φθάνουν ήδη τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και υπερβαίνοντας, κατά πολύ, οποιοδήποτε πακέτο στήριξης δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας».

Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως «δίχως αμφιβολία, η πανδημική κρίση προκάλεσε τεκτονικές αναταράξεις σε όλα τα πεδία». Παράλληλα αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

  1. Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
  2. Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, μέχρι την πλήρη εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
  3. Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχέδιο που θα παρουσιαστεί, συνοπτικά, στην προσεχή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τρίτη.
  4. Τη διασφάλιση ότι οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα επιτυγχάνουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις, και, τέλος, θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v