Σε δυο κύκλους η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό

Το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. Ο σημερινός κατώτατος μισθός χρονολογείται από το Φεβρουάριο του 2019.

Σε δυο κύκλους η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό

Ξεκινά τώρα η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος «κύκλος» από το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή «τώρα που λόγω και των εμβολιασμών φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού». Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

Ειδικότερα ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη Βουλή σε δύο κύκλους:

Ο πρώτος κύκλος ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι για να γίνει και η σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Η διαδικασία θα προχωρήσει με βάση το σχετικό νόμο, που μεταξύ άλλων προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται να έχει «κλείσει» το θέμα της πανδημίας. Ο καινούργιος αυτός κύκλος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Στόχος είναι κάθε χρόνο να γίνεται ανάλογη διαδικασία.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων - αναφέρθηκε στην εξέταση Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωσε η Οδηγία «δεν αποσκοπεί στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών, δηλαδή να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός. Αλλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζομένων συνολικά σε αξιοπρεπείς μισθούς διαφορετικών επιπέδων όμως σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε.».

Ουσιαστικά η κάθε χώρα «είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και την βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κατ΄ ελάχιστο υπόψη τα εξής κριτήρια: την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σε κάθε κράτος, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών , τον ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας». Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και σε στατιστικά στοιχεία σημειώνοντας πως σήμερα 21 χώρες έχουν κατώτατο μισθό, εκ των οποίων οι δέκα έχουν υψηλότερο ή και πολύ υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες δέκα χώρες έχουν χαμηλότερο ή πολύ χαμηλότερο κατώτατο μισθό.

Κατά την τοποθέτηση του ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως αυτά που λέει η Οδηγία «σε μεγάλο βαθμό τα κάνουμε ήδη» και ουσιαστικά «δεν είμαστε από τα κράτη που έχουν απόσταση από την πρόταση της Επιτροπής». Παράλληλα αναφέρθηκε σε διαφορετικές απόψεις που επικρατούν μεταξύ κρατών- μελών για το θέμα, ενώ σημείωσε πως πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας είναι η επίτευξη γενικής προσέγγισης επί της πρότασης στο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας τον Ιούνιο του 2021. «Τι θα συμβεί; Δεν μπορώ να κάνω τον μάντη. Απλά σημειώνω τις ισχυρές αντιδράσεις τουλάχιστον 9 κρατών αυτή την ώρα σε σύνολο 27 κρατών επί της αρχής, όχι επί συγκεκριμένων προβλέψεων της Οδηγίας» υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα χαιρέτισε τους σκοπούς της Οδηγίας» και υπογράμμισε πως στη χώρα μας δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την Οδηγία αυτή. Παράλληλα αναφέρθηκε σε βελτιώσεις που προτείνονται, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Γαλλία είναι οι συμβάσεις των ναυτικών.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. «Η φιλοδοξία μας δεν σταματά στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών. Δεν είναι επιδοματική η πολιτική μας στην αγορά εργασίας. Καλά τα επιδόματα, καλό το δίχτυ ασφαλείας -για να μην παρεξηγηθώ - αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας που η αγορά δίνει πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό» υπογράμμισε. Προσέθεσε δε «ναι, να δούμε το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά πέρα από αυτό πρέπει να δούμε συνολικά την πολιτική της απασχόλησης η οποία θα οδηγεί σε νέες και καλύτερες δουλειές μέσω επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής» .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v