Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Ορθώς λειτούργησε χθες το Notos, ακυρώνεται το πρόστιμο αν κατατεθεί ένσταση. Ποιες αλυσίδες ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά.

«Πράσινο φως» για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων

Να ανεβάσει πάλι ρολά στα πολυκαταστήματά της ετοιμάζεται η Notos, σε συνέχεια της διορθωτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ακυρώνει το πρόστιμο στην εταιρεία καθησυχάζοντας ταυτόχρονα τα επιτελεία των υπολοίπων αλυσίδων που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο δυνητικών ελέγχων.

Η εταιρεία αναμένεται οσονούπω να ανεβάσει και πάλι την πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να αρχίσει να υποδέχεται και πάλι πελάτες στα πολυκαταστήματα notos galleries.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι άνοιγμα μελετά και η αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica, που αναμένεται να αποφασίσει σχετικά σήμερα τον τρόπο που θα αξιοποιήσει την αναθεωρημένη απόφαση για τη λειτουργία του δικτύου.

Όπως είχε αναφέρει το Euro2day.gr, σε συνέχεια των ελέγχων χθες στη Notos είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και άλλες αλυσίδες που λειτουργούν με το ίδιο μοντέλο, ήτοι ενιαίο ΑΦΜ απασχολώντας προσωπικό προμηθευτών στα shop inshop των πολυκαταστημάτων. Έκαναν την ίδια ερμηνεία της σχετικής ΚΥΑ για την επανεκκίνηση της αγοράς που έκανε και η Νotos ανοίγοντας με το μοντέλο click inside (επίσκεψης στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού). Ωστόσο το πρόστιμο στη Notos δημιούργησε ερωτηματικά γιατί συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διεμήνυσε ότι θα διενεργήσει ελέγχους και σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό κλιμάκιο έλεγξε και κατάστημα της αλυσίδας Hondos Center, που επιβεβαίωσε, με βάση τις ίδιες πληροφορίες (αυτό μετέφεραν και στελέχη της εταιρείας στο Εuro2day.gr) ότι διαθέτει δικό του ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε corner. Ακολούθησε η σημερινή εγκύκλιος, που αναφέρεται στον όρο πολυκατάστημα και δίνει διευκρινίσεις.

Καθώς αναθεωρείται η απόφαση για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων ουσιαστικά θα μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα αυτού του τύπου πλην των outlet και όσων είναι σε εμπορικά κέντρα.

Οι διευκρινίσεις της ΓΓΕ

Διευκρινίσεις επί της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας του λιανικού εμπορίου δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. 

Σε αυτή επισημαίνεται ότι τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν με ενιαίο ΑΦΜ (υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου) και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων, μπορούν να ανοίξουν. 

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).

Με βάση την εγκύκλιο, αναφέρουν πληροφορίες, ορθώς λειτούργησε χθες το πολυκατάστημα Notos και το πρόστιμο των 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε, εφόσον κατατεθεί ένσταση, θα ακυρωθεί. 

Ολόκληρη η εγκύκλιος 

Θέμα: «Διευκρινίσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με την υπ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 20651/3-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση Β' 1308».

Προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).

Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v