Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις βλέπουν οι θεσμοί

Μεγάλες εκκρεμότητες για ιδιωτικοποιήσεις, παραχωρήσεις και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Κτηματολόγιο και τη σύσταση οργάνων που θα συντονίσουν έργα. Οι εκτιμήσεις για το Ελληνικό.

Καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις βλέπουν οι θεσμοί

Θετική μνεία για την προώθηση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, αλλά και για τις θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ και την ίδρυση των φορέων προώθησης επενδύσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας περιλαμβάνει η έκθεση των θεσμών για τη 10η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση.

Παρ' όλα αυτά επισημαίνεται η φτωχή απόδοση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπου κατά το 2020, το Δημόσιο κατάφερε να εγγράψει έσοδα μόλις 46,3 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ενός 1 δισ. ευρώ. Αν και οι θεσμοί αναγνωρίζουν τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία στην προώθηση των δεσμεύσεων, εντούτοις υπογραμμίζουν τις εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, οι θεσμοί σημειώνουν πρόοδο στη δημιουργία του Μηχανισμού Προετοιμασίας Έργων που θα λειτουργήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμώντας ότι η καθιέρωσή του θα διευκολύνει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δημόσιων επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι θεσμοί επίσης σημειώνουν τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές για τη μετατροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής σε Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Σημειώνουν επίσης στα θετικά την εκτίμηση για ενσωμάτωση άνω του 85% των ιδιοκτησιών στο Εθνικό Κτηματολόγιο και την επικύρωση των δασικών χαρτών έως τα μέσα του 2022.

Όσον αφορά τις μεγάλες παραχωρήσεις, οι θεσμοί σημειώνουν στα θετικά τη συμφωνία αξιοποίησης του ΟΑΚΑ αλλά και την πρόοδο για τη μεταβίβαση του Ελληνικού, την οποία τοποθετούν εντός των επόμενων μηνών, υπολογίζοντας τις δικαστικές εκκρεμότητες στο ΣτΕ αλλά και την έγκριση της σύμβασης με τον ανάδοχο για το καζίνο στο Ελληνικό. Σημειώνουν πως η επιστροφή της εν λόγω τελικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο τοποθετείται μέσα στον Ιούνιο.

Στις εκκρεμότητες καταγράφουν τόσο την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ λαμβάνουν υπόψη το επικαιροποιημένο πρόγραμμα χάρτη αξιοποίησης 38 περιουσιακών στοιχείων (από λιμάνια και μαρίνες, ακίνητα έως περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥAΘ, διαγωνισμό για την Αττική Οδό, πώληση του 30% των μετοχών στο ΔΑΑ), το οποίο εγκρίθηκε μέσα στον Μάιο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ειδική μνεία για σημαντικές καθυστερήσεις γίνεται ωστόσο για τη μεταβίβαση επιλέξιμων ακινήτων (που περιλαμβάνονταν ήδη από το 2018 στον σχεδιασμό) προς την ΕΤΑΔ, την έτερη θυγατρική της ΕΕΣΥΠ. Οι θεσμοί σημειώνουν πως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος, καθώς ναι μεν τον Απρίλιο δόθηκε αναλυτικός κατάλογος με τα πορίσματα της διαδικασίας εξέτασης του όγκου των ακινήτων, ωστόσο, το επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση των ευρημάτων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και η μεταβίβαση των αξιοποιήσιμων ακινήτων στην ΕΤΑΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v