Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Μικρά σημάδια ανάκαμψης από τις αυξήσεις πτήσεων στο «Βενιζέλος»

Σταδιακή ανάκαμψη καταγράφεται το πρώτο 15νθήμερο επανεκκίνησης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Νέες πτήσεις, που συνδέουν την Αθήνα με προορισμούς του εξωτερικού, προστίθενται αυτή την εβδομάδα από τις αεροπορικές εταιρείες.

Τουρισμός: Μικρά σημάδια ανάκαμψης από τις αυξήσεις πτήσεων στο «Βενιζέλος»

Αλλάζει σταδιακά η εικόνα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τον απολογισμό της επιβατικής κίνησης τις πρώτες 14 ημέρες άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και επανεκκίνησης του τουρισμού να έχει θετικό πρόσημο. Μπορεί τον Μάιο ο αριθμός των επιβατών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να κινήθηκε σε χαμηλά σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, φθάνοντας τις 578.735 ταξιδιώτες, ωστόσο, «τσίμπησε» σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 80% συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση την εβδομάδα 24/5-30/5 ήταν ελαφρά αυξημένη με 20.000 ταξιδιώτες την ημέρα, ενώ οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών.

Πώς κινήθηκε ο Μάιος

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαΐου επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία της νόσου Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι -δεδομένης της απαγόρευσης μετακινήσεων έως τις 13 του μήνα-, με τον αριθμό των επιβατών να εμφανίζεται μειωμένος κατά 74,7% σε σχέση με την κίνηση του 2019. Αποτέλεσμα ενδεικτικό μιας οριακής βελτίωσης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η οποία απορρέει από την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και το restart του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Η ανάκαμψη αυτή ήταν πιο εμφανής στην εγχώρια κίνηση, με τους επιβάτες εσωτερικού να ανέρχονται σε 274.905 και να είναι κατά 60,8% μειωμένοι σε σχέση με το 2019, τη στιγμή που η διεθνής επιβατική κίνηση (303.830 ταξιδιώτες) παρουσίασε πολύ πιο ισχνά σημάδια επανόδου, με πτώση 80,8% σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο του 1,57 εκατ. επιβατών, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 56,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και 81,9% συγκριτικά με την κίνηση του 2019, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 32,4% και 67,3% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020 και 71,4% και 86,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Νέες πτήσεις

Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, ξεκινούν τις πτήσεις τους από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, δίνοντας το σήμα για τη σταδιακή τόνωση της ζήτησης, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσει να εντείνεται ακόμη περισσότερο η τουριστική κίνηση.

Το Μπακάου στη Ρουμανία και το Γκρατς στην Αυστρία είναι οι δύο νέοι προορισμοί που συνδέονται από αυτή την εβδομάδα με την Αθήνα, από την Blue Air και τη Sky Express αντίστοιχα.

Στην ίδια λογική επανέρχονται οι πτήσεις από τον Καναδά με την Air Canada, από τη Σιγκαπούρη με τη χαμηλού κόστους εταιρεία Scoot, από την Ουκρανία (Κίεβο) με τις Wizz Air, Ryanair και Ukraine International Airlines και από τη Σαουδική Αραβία (Τζέντα) με τη Saudia.

Παράλληλα, η Sky Express ξεκινά τα δρομολόγιά της με προορισμό το Παρίσι και η Wizz Air συνδέει επίσης την ελληνική πρωτεύουσα με το Ντόρτμουντ.

Μάλιστα, από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τις πτήσεις τους από τις ΗΠΑ η United Airlines και η American Airlines, ενώ το προηγούμενο Σάββατο προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η πρώτη πτήση της Delta Airlines από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Αυτή την εβδομάδα, ξεκινά η σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη και μέσω της Emirates Airlines, η οποία ξεκινάει τα δρομολόγιά της από το Ντουμπάι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v