Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακό νομοσχέδιο: Εν μέσω αντιδράσεων πέρασε από την επιτροπή της Βουλής

Τα σημεία συμφωνίας αλλά και οι έντονες αντιδράσεις από τους φορείς. Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το νομοσχέδιο από την επιτροπή της Βουλής.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Εν μέσω αντιδράσεων πέρασε από την επιτροπή της Βουλής

Με τις «γαλάζιες» ψήφους πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ προβληματισμό για επιμέρους διατάξεις εξέφρασαν αρκετοί από τους εκπροσώπους των φορέων. Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει την Παρασκευή, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου «ναι» λένε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια η Ελληνική Λύση. Να σημειωθεί πως αύριο τα συνδικάτα - που διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις - όπως τόνισαν και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής - πραγματοποιούν απεργία.

Από το ΣΕΒ η Κατερίνα Δασκαλάκη αναφέρθηκε σε κάποια θετικά σημεία του νομοσχεδίου (όπως κύρωση συμβάσεων), ωστόσο σημείωσε πως « στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του σε πολλές φορές, αναχρονιστικού και δύσκαμπτου εργασιακού πλαισίου, το υποβληθέν νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». Προσέθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό περιορίζει σημαντικά την οργάνωση της λειτουργίας της επιχείρησης και αξιοποιεί τα ευέλικτα και σύγχρονα σχήματα απασχόλησης, κατά τρόπο μερικό και σε κάποιες περιπτώσεις αντίθετο προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, αλλά και τις πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών»

Στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναφέρθηκε ο Ηλίας Κικίλιας από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων. Όπως είπε «η πρόβλεψη που υπήρχε στο ν.3996/2011, στο άρθρο 26, περιελάμβανε και ένα μέτρο έκπτωσης 10% στις ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση αυτή πιστεύουμε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, συνδεόμενη με την πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούσε να αποτελέσει, πέρα από ουσιαστικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις και ελάφρυνση από το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα προκύψει κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Να σημειωθεί πως ο ΣΕΤΕ προτείνει αρχικά σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής κάρτας να εφαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη έγκαιρης καταχώρισης αλλαγής ωραρίου.

Για θετικές διατάξεις που υλοποιούνται στη χώρα με καθυστέρηση - όπως η αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην αγορά εργασίας- έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας). Όσον αφορά στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας σημείωσε πως κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο χτύπησε «καμπανάκι» για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το σχέδιο νόμου κινείται, σε γενικές γραμμές, στη σωστή κατεύθυνση δήλωσε ο Νίκος Ζωητός, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Όσον αφορά στην ψηφιακή κάρτα αναφέρθηκε σε δυσκολίες που μπορεί να έχουν μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (καθώς δεν έχουν ούτε λογιστήριο ούτε εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορούν να παρακολουθούν την ορθή εφαρμογή της τήρησης του μέτρου).

Ο Αντώνης Μεγγουλης -Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας- σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση, εμείς θεωρούμε, ότι θα εξυπηρετήσει ειδικά το λιανεμπόριο το οποίο έχει πολλές ανάγκες, ευθέως ανάλογες με τον γεωγραφικό του προσδιορισμό, όπως η τουριστική σεζόν, η εορταστική περίοδος, οι εκπτώσεις, οι τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις και λοιπά» . Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας σημείωσε πως «δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση, φτάνει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και να εξευρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να εγκαταστήσουν τα συστήματα, να καταρτιστούν πάνω σε αυτά, να μπορούν να τα ανανεώνουν και λοιπά. Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να θεσπιστεί μια μεταβατική περίοδος η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να γίνουν όλα αυτά».

Για ένα νομοσχέδιο που αφήνει τους περισσότερους δυσαρεστημένους έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Όπως σημείωσε είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση εργοδοτών και εργαζόμενων και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα ανέφερε πως «δε μπορεί, να είναι σχέδια νόμου όπως το σημερινό στη δημόσια διαβούλευση 20 μέρες και να τοποθετούνται 31 φορείς σήμερα με τρία λεπτά ο καθένας κι έτσι να έχουμε καλύψει αυτό, που προβλέπεται για κοινωνικό διάλογο. Αυτός δεν είναι κοινωνικός διάλογος».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό δίκαιο και τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Προσέθεσε πως «κατά τη γνώμη μας μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων έρχεται να απορυθμίσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό δίκαιο και την αγορά εργασίας, κάτι που δεν αποτελεί εφαλτήριο για ανάπτυξη. Αλλά και αν υπάρξει κάποια μεγέθυνση της οικονομίας, θα είναι επί της ουσίας με μεγάλες ανισότητες, φτώχεια και με τους εργαζόμενους στο περιθώριο».

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, που ζήτησε την απόσυρσή του νομοσχεδίου καθώς ότι η εφαρμογή του θα αυξήσει την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία. Όπως υπογράμμισε «είναι ένα νομοσχέδιο ύμνος στη ατομικότητα», ενώ σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου «οδηγούν στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων» ανέφερε από την ΟΤΟΕ ο Γιώργος Μότσιος.

Τέλος ο Ηλίας Κιούλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε πως «το ΣΕΠΕ με το κουστούμι Ανεξάρτητης Αρχής, θα χάσει την κοινωνική του φυσιογνωμία, θα μετατραπεί καθαρά σε ένα μηχανισμό με εισπρακτικό προσανατολισμό αλλά και γραφειοκρατικό γιατί θα απαιτηθούν να δημιουργηθούν επιπλέον διοικητικές υπηρεσίες ενώ μέχρι σήμερα, η γραφειοκρατία υποστηριζόταν από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Επίσης η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, οδηγεί σε δύο παράλληλες υπηρεσίες με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες σε ότι αφορά την ερμηνεία και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v