Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε περισσότερους ελέγχους

Γαλλία και Γερμανία επιμένουν στο θέμα της αποδοχής τουριστών που έχουν εμβολιαστεί με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια. Ο φόβος της μετάλλαξης Δέλτα πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Μέρκελ: Ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε περισσότερους ελέγχους

Η Ελλάδα και άλλα κράτη του Νότου δέχτηκαν πυρά στη Σύνοδο Κορυφής για το γεγονός ότι επιτρέπουν την είσοδο σε τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα που δεν έχουν πάρει έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, μάλιστα, επέμεινε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να είναι συνεπή στο ότι θα αναγνωρίζονται μόνο εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ECDC.

Σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα και άλλα κράτη, χωρίς να κατονομάσει, προειδοποιώντας για την ανάγκη να επιλέγονται τα καλύτερα εμβόλια, ειδικά έναντι των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων. Δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένος» με την Αγκελα Μέρκελ στην ανάγκη για προσοχή και ευρωπαϊκό συντονισμό.

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίζουμε τα ίδια εμβόλια, αυτά που έχουν εγκριθεί από τον ECDC», είπε. «Είναι όλα πλήρως αποτελεσματικά, το ξέρουμε αυτό, περιλαμβανομένων των τελευταίων μεταλλάξεων και της Δέλτα. Τα άλλα εμβόλια δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ορατότητας, ειδικά σε αυτή την τελευταία μετάλλαξη».

Το Bloomberg θυμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν άρει την απαίτηση για καραντίνα για επισκέπτες με αποδεικτικό εμβολιασμού με το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό Sinopharm, τα οποία δεν έχουν έγκριση του ECDC.

O Μακρον δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη συνεργασία τις επόμενες εβδομάδες. «Αυτός ο συντονισμός είναι επίσης απαραίτητος για να εναρμονιστούν οι κανόνες μας στο άνοιγμα προς τρίτες χώρες», είπε. Προσέθεσε ότι αυτό είναι κλειδί ώστε να είναι πλήρως αποτελεσματικό το «Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό».

Η Αγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι παραμένει ανήσυχη για την κατάσταση στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και επιτρέπουν σε τουρίστες από μέρη που κυριαρχούν μεταλλάξεις και τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα στην Ευρώπη εμβόλια. Διέψευσε, ωστόσο, ότι οι ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι δεν συζητήθηκαν», δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης της υποσχέθηκε ότι οι αφίξεις εμβολιασμένων με το Sputnik ή άλλα εμβόλια «τεστάρονται πιο προσεκτικά και ότι θα υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι».

Η Μέρκελ συνέχισε: «Το θέμα δεν αφορά το εάν θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα ή όχι. Αφορά το πόσο γρήγορα θα επεκταθεί και πόση πρόοδο θα έχουμε κάνει με τους εμβολιασμούς». Περαιτέρω συζητήσεις με την Ελλάδα ίσως είναι απαραίτητες, προσέθεσε.

Στις δηλώσεις του πάντως, σημειώνει το πρακτορείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των θέσεων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v