Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα «κόκκινα δάνεια»

"Η παράταση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι τρανή απόδειξη της επιτυχίας του εγχειρήματος", ανέφερε ο Γιώργος Ζαββός. Κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Βουλή: Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα «κόκκινα δάνεια»

Σε ένα μπρα ντε φερ για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και τα κόκκινα δάνεια εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Στην επιτροπή συζητείται νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει παράταση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» για 18 μήνες ακόμα, καθώς και τροποποιήσεις στον πτωχευτικό νόμο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μιλώντας στην επιτροπή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σημείωσε «το. Ιούλιο του 2019 τα κόκκινα δάνεια, ήταν γύρω στα 75,4 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 43% των συνολικών δανείων, ενώ ήδη από φέτος έχουν πέσει στο 27%.

Με άλλα λόγια, στο διάστημα της πρώτης περιόδου του «ΗΡΑΚΛΗ», τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ και τονίζω, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θωρακίζει τις τράπεζες και παράλληλα «είναι ελκυστικός για τους επενδυτές, γιατί αποτέλεσε, κυριολεκτικά, τον πρόδρομο δείκτη των επενδύσεων για τη χώρα μας».

«Η παράταση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι τρανή απόδειξη της επιτυχίας ακριβώς αυτού του εγχειρήματος» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών. Παράλληλα σημείωσε πως «μέσα στο εξάμηνο που έρχεται, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μεταρρύθμιση επίσης του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την έννοια ότι πλέον συντεταγμένα θα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εξόδου από τις ελληνικές τράπεζες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε «γιατί αναγκάζεται σήμερα η κυβέρνηση να τροποποιήσει τον «ΗΡΑΚΛΗ» και τον νέο πτωχευτικό; Πρώτον, γιατί η πανδημία αντικειμενικά ανέτρεψε την εικόνα των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση και παρά την ειδική κοινωνική συνθήκη της πανδημίας έχει δεσμευτεί ότι τώρα, αυτόν το μήνα, τον Ιούλη του 2021, αίρετε η προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας. Τρίτον, επειδή η εξέλιξη της αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών δεν έχει μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μέχρι σήμερα διαφοροποιήσεις και ρυθμίσεις αφορούσαν τα προνομιακά καλά δάνεια. Ποια καλά δάνεια;

Εννοούν τα εταιρικά, με καλές υποθήκες, seniors, καλές προοπτικές απόσβεσης τους και από τους υποψηφίους servicers σε περιπτώσεις αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων».

Παράλληλα ο κ. Μαμουλάκης είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «αντί να προωθήσετε ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση των στεγαστικών, των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία και των επαγγελματικών δανείων με ενυπόθηκη πρώτη κατοικία, επιλέγεται σήμερα απλώς να κλοτσήσετε το τενεκεδάκια παρακάτω».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε «όσες τροποποιήσεις και αν φέρει η Κυβέρνηση στον Πτωχευτικό Κώδικα δεν θα αλλάξει η βασική φιλοσοφία του, φιλοσοφία που οδηγεί νομοτελειακά σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, μικρών και ατομικών, μεταφορά ιδιοκτησίας και επιχειρήσεων σε ξένα χέρια και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών κύκλων, ότι με τα προγράμματα κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης όλοι θα βρουν και πάλι δουλειά». Προσέθεσε δε «όσες παρατάσεις κι αν δώσετε στο μοντέλο των τιτλοποιήσεων δεν θα αποτρέψετε τον κίνδυνο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την καταβολή εγγυήσεων από τους Έλληνες φορολογούμενους, ούτε, βεβαίως, και αυτό είναι το σημαντικό, θα μειώσετε τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τους οποίους έχετε παραδώσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία ελέγχεται από τους servicers, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αποφύγουν το μοιραίο». Τέλος σημείωσε πως το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει την δημιουργία bad bank από το 2017.

«Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι ακριβώς να εξυπηρετηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και με το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» και με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα σε βάρος των λαϊκών αναγκών» ανέφερε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε «καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού στην ουσία πρόκειται για μία ακόμη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανεικών που παίρνει με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που, δυστυχώς, τα σπαταλάει ανεύθυνα». Τέλος από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε «οι δανειολήπτες στον Καιάδα. Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, είναι για το σχέδιο Καιάδας, όπου ρίχνει η Κυβέρνηση τα κακά παιδιά της κοινωνίας που έκαναν το λάθος να πάρουν ένα δάνειο, να τους τύχουν όλα τα μνημόνια και να μη μπορούν να το ξεπληρώσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v