Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Σότσι δεν έδωσε λύση στις τιμές φυσικού αερίου

Θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου. Πώς αποκρυπτογραφούνται οι δηλώσεις Πούτιν - Μητσοτάκη στο Σότσι. Πού στοχεύει η ελληνική πλευρά.

Το Σότσι δεν έδωσε λύση στις τιμές φυσικού αερίου

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της τιμολόγησης για τις ποσότητες φυσικού αερίου της Gazprom Export προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2022.

Μπορεί να μην έκλεισε η συμφωνία που επιδίωκε η ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία, ωστόσο, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom Export θα συνεχιστούν.

Οι δηλώσεις, πάντως, Μητσοτάκη-Πούτιν, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Σότσι, ήταν σιβυλλικές και επιδέχονται ερμηνειών. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν «φώτισε» επαρκώς το τοπίο. Αφού ανέφερε ότι φέτος αυξήθηκαν κατά 12% οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «εκπληρώνουμε καλή τη πίστει και προς όλους τις δεσμεύσεις μας. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας (σ.σ. με την Ελλάδα) στον τομέα αυτό».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος. «Οι όποιες προσαρμογές στις προμήθειες δεν πρέπει να αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε το ελληνικό αίτημα να μην αλλάξει δραματικά από τον επόμενο χρόνο η σχέση της τιμολόγησης για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, από αυτή που ισχύει για τα έτη 2020 και 2021. Οι δύο εταίροι, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom Export, είχαν συμφωνήσει η τιμή να διαμορφώνεται κατά 60% με βάση τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και κατά 40% με βάση την τιμή από το ολλανδικό hub TTF.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά επιδιώκει να ισχύσει με την Ελλάδα ό,τι εφαρμόζει πλέον με τους υπόλοιπους πελάτες της στην Ευρώπη. Παραδόσεις φυσικού αερίου με τιμή που θα διαμορφώνεται κατά 100% από το TTF.

Η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται ρεαλιστικά ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί ο τρόπος τιμολόγησης όπως ίσχυσε τα δύο τελευταία χρόνια, όμως, διαπραγματεύεται να περιοριστεί όσο γίνεται το ποσοστό συνεισφοράς της τιμής από το TTF και να περιληφθεί και ένα ποσοστό με βάση την τιμή πετρελαίου. Αυτό, ακριβώς, υπογράμμισε και ο κ. Μητσοτάκης. Το αν τελικά «βγει άσπρος καπνός» από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom Export θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προμηθεύεται από τη Ρωσία περί τα 2 δισ. κ.μ. αερίου σε ετήσια βάση, με μακροχρόνιο συμβόλαιο που λήγει το 2026 και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Δύο ακόμη εγχώριοι προμηθευτές, η Mytilineos και η Προμηθέας Gaz φέρνουν άλλο 1 δισ. κ.μ. Το 2020 η Gazprom προμήθευσε την Ελλάδα με 3 δισ. κ.μ. αερίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία, μετά τη συνάντηση που είχε προχθές, Τρίτη, η διοίκησή της με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη.

Στο 11μηνο του 2021 εξήχθησαν πάνω από 3 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου στη χώρα μας, ποσότητα που χαρακτηρίστηκε από την Gazprom «ρεκόρ προμηθειών».

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας για το 2021, από τους αγωγούς συν το υγροποιημένο αέριο, εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 6 δισ. κ.μ. Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών προμηθειών και από αυτό, τα 2/3 φέρνει η ΔΕΠΑ.

Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται συνήθως από τα hubs, άρα οι περισσότεροι προμηθευτές και αγοραστές βασίζονται σε αυτές τις τιμές. Σε αυτό πατά πλέον εν πολλοίς και η Gazprom.

Πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr επισήμαναν ότι μπορεί σήμερα η τιμή που δίνει το TTF να είναι υψηλή, ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα διαμορφωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους. Τίποτε δεν αποκλείει να αποκλιμακωθεί, έλεγαν οι ίδιες πηγές, συνεπώς, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να καταλήξει επωφελής και για μας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια τιμή, κατέληξαν, συμφωνηθεί με τη ρωσική πλευρά για το αέριο του 2022 θα αφορά κατά το ήμισυ στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v