Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Διχογνωμία και παρασκήνιο για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται από την κινεζική πλευρά για το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Οι βολές κατά του επικεφαλής Μάνου Μανουσάκη και οι παρασκηνιακές κινήσεις. Πώς αναμένεται να αντιδράσει η κυβέρνηση.

ΑΔΜΗΕ: Διχογνωμία και παρασκήνιο για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Διχογνωμία φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους του ΑΔΜΗΕ για το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η κινεζική πλευρά των μετόχων εμφανίζεται να διατυπώνει επιφυλάξεις για μια σειρά από τεχνικά θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό του έργου. Επιφυλάξεις, μάλιστα, που έχουν κοινοποιηθεί εκτός εταιρείας και φαίνονται έτσι να συνδέονται με τη δυσαρέσκεια της State Grid προς το πρόσωπο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη.

Η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι έργο μείζονος σημασίας, όχι μόνο γιατί θα τερματίσει οριστικά την ηλεκτρική απομόνωση του νησιού, αλλά γιατί συνιστά ένα καινοτόμο έργο διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος. Θα είναι το δεύτερο που θα αποκτήσει η Ελλάδα: το πρώτο ήταν η υποβρύχια διασύνδεση συνεχούς ρεύματος με την Ιταλία, που έγινε από τους Ιταλούς. Για πρώτη φορά μια ελληνική εταιρεία, η Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, σχεδίασε και θα φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι διαφορετικές απόψεις που προβάλλει η State Grid (24% στον ΑΔΜΗΕ) εστιάζουν στην κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων κέντρων υπερυψηλής τάσης στην Αττική και στην Κρήτη και κυρίως στον Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη εργολαβία, με προϋπολογισμό 380 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η κατασκευή τους μέχρι τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις του Κινέζου μετόχου, υφίστανται αποκλίσεις στις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ δεν διευκολύνεται η μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης με την Κύπρο. Σχετική επιστολή γι’ όλα αυτά έχει αποστείλει προς τη ΡΑΕ η αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Chen Dong και έχουν λάβει γνώση τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και το Μαξίμου.

Γι’ αυτά τα ζητήματα η State Grid φέρεται να αποδίδει ευθύνες στον κ. Μανουσάκη, παρά το γεγονός ότι έως πρότινος τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση μετέδιδαν ικανοποίηση για το έργο που έχει επιτελεστεί από τη διοίκηση του Διαχειριστή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η State Grid απάντησε αρνητικά στην επιστολή του βασικού μετόχου του ΑΔΜΗΕ, της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο, που πρότεινε την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ για μία 3ετία.

Πηγές με σφαιρική γνώση του θέματος ερμηνεύουν τις τελευταίες κινήσεις της State Grid ως προσπάθεια απόκτησης ενισχυμένου ρόλου και λόγου στα έργα του Διαχειριστή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπως υποστηρίζεται, ότι η State Grid είχε εκδηλώσει πολύ νωρίς την πρόθεσή της να αποκτήσει μετοχικό μερίδιο και στην Αριάδνη Interconnection. Πράγματι, εξασφαλίστηκε από το καλοκαίρι το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας και σε αυτή τη φάση εκκρεμεί η οριστικοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που προβλέπεται να βγει στον αέρα στις αρχές του 2022.

Όμως, τίθεται μια κρίσιμη προϋπόθεση γι’ αυτόν που θα αποκτήσει το 20% της Αριάδνη. Θα είναι «passive financial investor», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει στη διοίκηση και στα διοικητικά της εταιρείας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν και κάτι ακόμη. Οι προδιαγραφές για τους Σταθμούς Μετατροπής ήταν γνωστές εδώ και πολύ καιρό στον ΑΔΜΗΕ, άρα και στη State Grid, που εκπροσωπείται στη διοίκηση του Διαχειριστή. Συνεπώς, διατυπώνεται το ερώτημα, γιατί ο Κινέζος μέτοχος δεν διατύπωσε τις απόψεις του εξαρχής και τις διατυπώνει τώρα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να στηρίζει την υφιστάμενη διοίκηση και επιμένει στην ανανέωση της θητείας του κ. Μανουσάκη παρά την αρχική άρνηση των Κινέζων. 

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι για το όλο θέμα που έχει προκύψει, μπορεί να αναζητηθεί «πολιτική λύση», καθώς οι δύο μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ εκπροσωπούν άμεσα ή έμμεσα τα αντίστοιχα κράτη, χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω αναταράξεις στην εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v