Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη απειλή της Ομικρον για την ελληνική οικονομία

Ο κίνδυνος τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε καραντίνα, επηρεάζοντας τη δυνατότητα της οικονομίας να λειτουργήσει, κινητοποιεί το ΥΠΟΙΚ. Τα περιθώρια ελιγμών και μέτρων στήριξης.

Η μεγάλη απειλή της Ομικρον για την ελληνική οικονομία

Τον κίνδυνο ακραίων επιδημιολογικών φαινομένων με χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση σταθμίζουν στο οικονομικό επιτελείο, με το δάχτυλο στη σκανδάλη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης, εφόσον χρειαστεί.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει και ειδικοί δεν αποκλείουν ακόμα και 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, η ανησυχία δεν εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, όπως πολλοί θα φαντάζονταν, αλλά στο ενδεχόμενο μαζικής αναγκαστικής απουσίας των εργαζομένων από τις δουλειές τους, σε όποιο πόστο κι αν υπηρετούν.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά δεν μπορούν παρά να προετοιμάζονται και για τα χειρότερα δυνατά σενάρια, στον βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι δραματικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης, η οποία μπορεί να λάβει χαρακτήρα νέου εφιάλτη για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Στους 22 μήνες της πανδημίας μέχρι σήμερα, τα κρούσματα όλων των μεταλλάξεων στην Ελλάδα διαμορφώνονται κοντά στο 1,1 εκατομμύριο. Στη νέα καλπάζουσα μετάλλαξη εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να μετρήσουμε ακόμα και 2 εκατομμύρια κρούσματα μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών. Αυτό είναι το σενάριο-εφιάλτης, το οποίο στον βαθμό όπου επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να σημάνει μια νέα μορφή ισχυρού σοκ.

«Η πανδημία στη νέα της μορφή αποτελεί ένα τεράστιο ερώτημα» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας, για να συμπληρώσει πως « η πιο μεγάλη διαταραχή στην οικονομία μπορεί να προκύψει από το πλήθος των ανθρώπων που θα νοσήσουν».

Μια «πρόγευση» των διαταραχών νέου τύπου βίωσε η παγκόσμια κοινότητα το περασμένο εορταστικό Σαββατοκύριακο, όταν οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν στην ακύρωση 6.300 πτήσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς μεγάλος όγκος πιλότων και πληρωμάτων αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα μετά από έκθεση στον κορωνοϊό. Ακόμα και εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και επί του παρόντος οι μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση υποδεικνύουν, το γεγονός της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων αναγκάζει σε μαζική θέση ανθρώπων σε καραντίνα, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση στην κοινότητα.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα, επηρεάζοντας ενδεχομένως κρίσιμες παραμέτρους της οικονομικής και κοινωνικής νέας καθημερινότητας, ακόμα και χωρίς την επιβολή περιοριστικών μέτρων με τη μορφή τοπικών ή ευρύτερων lockdown. Προβλήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά μπορούν να αποκλειστούν, εξέλιξη η οποία αν προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να επιφέρει νέες καθυστερήσεις στην ομαλοποίηση από τις διαταραχές των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Το οικονομικό επιτελείο επί του παρόντος παρακολουθεί και καταγράφει με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, χωρίς να προδικάζει αλλά και χωρίς να αποκλείει τίποτα. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως σε διάστημα περίπου 7-10 ημερών θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας σχετικά καθαρής εικόνας για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν σε οικονομικό επίπεδο και ειδικότερα εάν θα χρειαστεί και σε τι εύρος να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Στον προϋπολογισμό του 2022 έχει περιληφθεί ειδικό αποθεματικό Covid ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ουσιαστικών διαταραχών, κινδυνεύει να αποδειχθεί πολύ σύντομα ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών, στρέφοντας και πάλι τους προβολείς στα ταμειακά διαθέσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v