Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι νέες κινήσεις στήριξης στη σκιά της Ομικρον

Ανάχωμα σε ένα black out της οικονομίας λόγω έλλειψης... εργαζομένων, η μείωση της καραντίνας στις πέντε αντί για δέκα ημέρες. Ποιοι είναι οι πρώτοι σχεδιασμοί στο οικονομικό επιτελείο για μέτρα στήριξης, με άξονα τη νυχτερινή διασκέδαση.

Στο τραπέζι νέες κινήσεις στήριξης στη σκιά της Ομικρον

«Σωσίβιο» στις οικονομίες ρίχνει η «γραμμή» του αμερικανικού CDC για περιορισμό της καραντίνας από τις 10 στις 5 ημέρες για ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον. Μια κίνηση που ασπάστηκε και η ελληνική επιστημονική επιτροπή. Για την εξέλιξη αυτή, η οποία συνοδεύεται από επιστημονικές εκτιμήσεις για σημαντικά μικρότερη νοσηρότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, κανείς -προφανώς- δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ελήφθη με οικονομικά κριτήρια, έχει όμως βέβαιες οικονομικές προεκτάσεις.

Αν συνδυάσουμε το χθεσινό ελληνικό ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων με το αντίστοιχο παγκόσμιο του 1,44 εκατομμυρίου(!) που κατέγραψε το Johns Hopkins και τις εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων για κορύφωση του νέου κύματος πανδημίας γύρω στις 20 Ιανουαρίου, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το οικονομικό επιτελείο «φοβόταν» τις προηγούμενες ημέρες, ακραίες διαταραχές στην οικονομία εξαιτίας της μαζικής ασθένειας εργαζομένων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πρώτα σαφή δείγματα ουσιαστικών διαταραχών φάνηκαν με τις μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, ενώ η απόφαση της Apple να κλείσει και τα 12 καταστήματα που διατηρεί στη Νέα Υόρκη υπό τον φόβο να νοσήσει το προσωπικό είναι ενδεικτική. Στον βαθμό που η επέλαση της Όμικρον συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η απειλή για την ομαλή λειτουργία καταστημάτων και κρίσιμων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή κοινωνικών υπηρεσιών αναμένεται να διευρυνθεί, ανοίγοντας εκ νέου πληγές στις οικονομίες, πάνω που άγγιζαν ή βρίσκονταν κοντά στην επαναφορά του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα.

Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να «διαβάζει» τα σημάδια της νέας μετάλλαξης και κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλείσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης, με πρώτο μέλημα την προάσπιση των θέσεων εργασίας. Τα αιτήματα από την αγορά, κυρίως από την εστίαση, διαδέχονται το ένα το άλλο και εκτείνονται από τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή και το «κούρεμα» ενοικίων, έως την καταβολή ενισχύσεων τύπου επιστρεπτέας και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης των χρεών της πανδημίας (παράταση με τα σημερινά δεδομένα για αιτήσεις έως τις 26 Ιανουαρίου).

Αρμόδιες πηγές καταγράφουν τα αιτήματα αλλά κρατούν επί του παρόντος «μικρό καλάθι», σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για μέτρα». Η διατύπωση αυτή κάθε άλλο παρά αποκλείει νέες παρεμβάσεις. Μεταθέτει όμως τον χρόνο λήψης αποφάσεων για αργότερα, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό, γεγονός το οποίο αναδεικνύεται και από το στοιχείο ότι σήμερα θα ανακοινωθεί εάν τελικά οι νέοι περιορισμοί που αποφασίστηκαν προ ημερών θα τεθούν σε ισχύ σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα στις 3 Ιανουαρίου ή νωρίτερα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του (χθες στον ΣΚΑΪ) επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για μέτρα στήριξης στην εστίαση -υπό το πρίσμα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας στις 12-, αναγνώρισε σημαντικές επιπτώσεις για τα κέντρα διασκέδασης και άφησε παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων σε συνάρτηση με τις εξελίξεις.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε φάση να μιλάμε για μέτρα στήριξης, κυρίως διότι ξεκινά το νέο οικονομικό έτος έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει συγκεκριμένα όρια ως προς το έλλειμμα και μια ΕΕ που γενικώς έχει κλείσει τις κάνουλες. Όμως ξέρετε ότι σε όλη μας την πολιτική διαδρομή αυτά τα 2,5 χρόνια της κρίσης ποτέ δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του πίσω». Και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άλλωστε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με ειδική αναφορά και στα γήπεδα.

«Είναι σαφές ότι τα κέντρα διασκέδασης και το κομμάτι της εστίασης που πήγαινε μέχρι πιο αργά θα έχει ένα κόστος το οποίο θα είναι σημαντικό, ιδίως για τα κέντρα διασκέδασης. Όσον αφορά τα γήπεδα, αντιλαμβάνομαι ότι οι πληρότητες είναι χαμηλές, ιδίως εκεί που υπάρχουν μεγάλα γήπεδα για τις μεγάλες ομάδες που έχουν πουλήσει πολλές χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας, αλλά τα μέτρα έχουν ορίζοντα 15 ημερών, πάντα υπόκεινται σε επαναξιολόγηση», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v