Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιμπημένο επιτόκιο και προσφορές 15 δισ. για το 10ετες

Η χώρα αντλεί 3 δισ. ευρώ στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές για το 2022. Οι δύσκολες συνθήκες αποτυπώθηκαν τόσο στις προσφορές, όσο και στο επιτόκιο που είναι περίπου 100 μ.β. υψηλότερο από τον Ιούνιο.

Τσιμπημένο επιτόκιο και προσφορές 15 δισ. για το 10ετες

Η Ελλάδα έλαβε προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ στο βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, βγαίνοντας στις αγορές σε μια δύσκολη συγκυρία και αντλώντας 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,836%, με τους επενδυτές να προέρχονται κατά 84,5% από το εξωτερικό και κατά 15,5% από την Ελλάδα. Το 87,2% ήταν θεσμικοί επενδυτές.

Η ζήτηση για τον τίτλο είναι πολύ μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ προσφορών που κατέγραψε η Ελλάδα στην τελευταία της πώληση 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούνιο.

Η Ελλάδα πληρώνει επίσης πολύ υψηλότερη απόδοση, η οποία φτάνει περίπου 1,84%, πολύ υψηλότερα από το 0,88% που κλήθηκε να καταβάλει τον περασμένο Ιούνιο, όταν το κόστος δανεισμού της ήταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Το υψηλότερο κόστος κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα αντανακλά την αύξηση των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Beta Securities στην Αθήνα. «Το περιβάλλον είναι διαφορετικό από πέρυσι ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού και της αλλαγής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες».

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκαν πάνω από 40 μ.β. τον τελευταίο μήνα στο 1,67%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης.

Η έξοδος στις αγορές ήταν η πρώτη για φέτος και έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», διατηρώντας την χώρα μας στην κλίμακα BB, δηλαδή χαμηλότερα από το επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. 

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, εστιάζοντας στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που εκτιμάται στο 197% του ΑΕΠ το 2021.

Σταϊκούρας: Ικανοποιητικό επιτόκιο δεδομένης της συγκυρίας

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022.Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων», σχολιάζει ο Χρ. Σταϊκούρας.

«Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%. Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία. Συγκυρία στην οποία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση. Ωστόσο, παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού της δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα.

Ως Κυβέρνηση, διασφαλίζουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της πατρίδας μας σε ασφαλές ύψος, παρά τις πρωτόγνωρες – σε ολόκληρο τον πλανήτη – δυσκολίες και προκλήσεις.
Προκλήσεις στις οποίες απαντάμε άμεσα, μεθοδικά, διορατικά και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό άλλωστε, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, όπως πιστοποιήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και αναγνωρίζουν – μέσα και από τη σημερινή “ψήφο” εμπιστοσύνης τους – οι διεθνείς αγορές.

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, τη χάραξη μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία μας να συνεχίσει να ισχυροποιείται, ολόπλευρα όπως είδαμε σήμερα, τόσο με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές όσο και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v