Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλές πτήσεις για το «Ελ. Βενιζέλος» τον Ιανουάριο

Ανοίγει εκ νέου η ψαλίδα με τη συνολική επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να καταγράφει πτώση 44,5% σε σχέση με το 2019. Ο ρόλος της «Ομικρον».

Χαμηλές πτήσεις για το «Ελ. Βενιζέλος» τον Ιανουάριο

Ορατές εξακολουθούν να είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις αερομεταφορές, με τη συνολική επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να καταγράφει απώλειες 44,5% σε σχέση με το 2019 και να μεγαλώνει εκ νέου η «ψαλίδα» από τη συγκεκριμένη χρονιά, μετά τον περιορισμό της κατά τους τελευταίους μήνες του 2021, Αιτία η μετάλλαξη Ομικρον. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον πρώτο μήνα του 2022 η επιβατική κίνηση εσωτερικού του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 286 χιλιάδες και εμφανίστηκε μειωμένη κατά 36,3% σε σχέση με την κίνηση του Ιανουαρίου του 2019. Αντίστοιχα, η διεθνής επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 486 χιλιάδες, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη υστέρηση που διαμορφώθηκε στο 48,4% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε σχέση πάντως με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, όταν η χώρα βρισκόταν lockdown, η επιβατική κίνηση του Ιανουαρίου κατέγραψε άνοδο 231,2%, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο συν 158,8% και την κίνηση εξωτερικού να φτάνει το 296,5%.

Σε επίπεδο πτήσεων, η εικόνα είναι καλύτερη, παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν εξαιτίας της παραλλαγής «Ομικρον» να μειώσουν το πτητικό τους πρόγραμμα. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των πτήσεων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου αποκαταστάθηκε σε έναν σημαντικό βαθμό. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 10.921, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2019. Οι πτήσεις εσωτερικού ήταν μειωμένες κατά 13,9% σε σχέση με το 2019, ενώ η «ψαλίδα» για τις διεθνείς πτήσεις ήταν μεγαλύτερη, με την πτώση να διαμορφώνεται στο -24,5%.

Σε σχέση με το 2021 ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού αυξήθηκε κατά 53,6%, ενώ ο αριθμός των πτήσεων εξωτερικού κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο 133,4%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων τον πρώτο μήνα του έτους σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 88,6% σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες της πανδημίας στο αεροπορικό ταξίδι καταγράφονται από μέσα Μαρτίου 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v