Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Ζητούν μείωση μη μισθολογικού κόστους

Η υψηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα 150.000 θέσεων εργασίας «φωτογραφίζει» την ανάγκη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τι δείχνουν τα στοιχεία. Γιατί θεωρείται ένα από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα. Ποιοι κλάδοι «σηκώνουν» την αύξηση της απασχόλησης.

Επιχειρήσεις: Ζητούν μείωση μη μισθολογικού κόστους

«Κλειδί» για τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και την αύξηση της απασχόλησης θεωρούν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σημαντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα του υπουργείου Εργασίας καθώς  ήδη οι 100.000 θέσεις καλύφθηκαν εντός του 2021, ενώ από τις αρχές του έτους και έως τις 15 Φεβρουαρίου που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καλυφθεί άλλες 9.504 θέσεις.

Μάλιστα, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουμε στις ημέρες του Πάσχα αλλά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Και επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο κίνητρο και το χαρακτηριστικό που καθιστά το πρόγραμμα ελκυστικό για τους εργοδότες είναι η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.

Αλλά και επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, με αφορμή και τη συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού που βρίσκεται στο προσκήνιο, επισημαίνουν ότι ένα μείγμα παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παράλληλα με μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς θα απελευθέρωνε διαθέσιμο εισόδημα για να καλυφθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αλλά θα δημιουργούσε και τις προϋποθέσεις για περισσότερες προσλήψεις. Ειδικά, δε, σε κλάδους που παραδοσιακά στηρίζουν την απασχόληση στη χώρα.

Και πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου, συνολικά 10.826 άνεργοι βρήκαν εργασία  μέσω του προγράμματος των 100.000 + 50.000 νέων θέσεων εργασίας καθώς και αυτού της πρώτης πρόσληψης νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών - «πρώτο ένσημο». Κι όπως ήταν φυσικό, οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως τώρα, στα προγράμματα αυτά, ήταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, τα καταλύματα, η εστίαση, η βιομηχανία τροφίμων, οι δραστηριότητες του τομέα υγείας αλλά και οι υπηρεσίες συμβούλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας, που στην ουσία αφορά επιπλέον 50.000 νέες θέσεις, εντός του 2022, έχουν υποβληθεί μέσα στις πρώτες 45 μέρες του χρόνου, 12.176 αιτήσεις και ήδη έχουν εγκριθεί οι 9.504 εξ αυτών.

Μάλιστα, υπάρχουν άλλες 1.057 αιτήσεις που αφορούν τον συνδυασμό του συγκεκριμένου προγράμματος με αυτό της «πρώτης πρόσληψης - πρώτο ένσημο», καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αυτή, και από αυτές έχουν εγκριθεί και ήδη βρίσκονται στη θέση τους 947 άνεργοι, οι οποίοι εργάζονται για πρώτη φορά. Και τέλος, υπάρχουν άλλες 568 υποβληθείσες αιτήσεις, μόνο για το «πρώτο ένσημο», εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί οι 375.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από τα συγκεκριμένα δύο προγράμματα. Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει πολυσυλλεκτικότητα, ότι δηλαδή υπάρχει ενδιαφέρον για προσλήψεις σχεδόν από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Βέβαια, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν οι κλάδοι του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας τροφίμων και των καταλυμάτων και της εστίασης. Αναλυτικά, 1.242 άνεργοι προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα επιδότησης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (για 6 μήνες) στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ενώ άλλα 996 στο χονδρικό. Ακολούθως, 785 άνεργοι θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και δη στα καταλύματα κι άλλα 706 άτομα στην εστίαση. Ακολουθούν 550 προσλήψεις σε επιχειρήσεις με νομικές και λογιστικές δραστηριότητες, 387 στην υγεία και 321 στη βιομηχανία τροφίμων.

Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» σε συνδυασμό με αυτό της επιδότησης των εισφορών, οι περισσότερες προσλήψεις από τις συνολικά 947, που έγιναν μέσα στις πρώτες 45 ημέρες του 2022, ήταν στο λιανικό εμπόριο αλλά και στις νομικές και λογιστικές δραστηριότητες (από 124). Άλλες 94 προσλήψεις έγιναν στο χονδρικό εμπόριο και ακολουθούν 66 προσλήψεις στον κλάδο της δραστηριότητας ανθρώπινης υγείας, 49 σε αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και 43 στην εκπαίδευση.

Τέλος, στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» με τις συνολικά 375 νέες θέσεις εργασίας, οι κλάδοι με τις περισσότερες προσλήψεις ήταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο με 78 και 43 προσλήψεις αντίστοιχα, καθώς και ο κλάδος της εστίασης με 30 προσλήψεις νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v