Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρησμός JP Morgan για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Δεν προχωρά σε σύσταση σε ό,τι αφορά τους εγχώριους τίτλους, αν και εμφανίζεται μακροπρόθεσμα θετική. Τι ανησυχεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Βλέπει πιθανότητα νέας εξόδου στις αγορές τις επόμενες ημέρες, με 5ετές ή 7ετές ομόλογο.

Χρησμός JP Morgan για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η JP Morgan διατηρεί τη μεσοπρόθεσμα εποικοδομητική στάση της για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο δεν προβαίνει στη σύσταση κάποιας θέσης αγοράς για την ώρα.

«Όπως έχουμε τονίσει, έχουμε μια μεσοπρόθεσμη εποικοδομητική στάση για τις προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς πιστεύουμε ότι η αγορά τιμολογεί με υπερβολική έκπτωση το τέλος των καθαρών αγορών του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμη και μετά την πρόσφατη σύσφιξη) και δεν προεξοφλεί τη σχετικά ισχυρή δραστηριότητα, το πολιτικό και χρηματοδοτικό τοπίο για την Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιφέρειας», επισημαίνει εκ νέου η αμερικανική τράπεζα.

Η JP Morgan παραθέτει την εκτίμησή της, με μικρή ωστόσο πιθανότητα, ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με syndicate έκδοση είτε πενταετούς είτε επταετούς ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα του Απριλίου και επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν απότομα σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας, ιδίως της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, αντιστρέφοντας περίπου το ήμισυ της απότομης διεύρυνσης του spread από την αρχή του έτους.

«Προβλέπουμε ότι η διαφορά στο δεκαετές spread Ελλάδας-Ιταλίας θα είναι πιο μεσοπρόθεσμα χαμηλότερη σε σχέση με το τρέχον επίπεδο των περίπου 45 μ.β. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα παραμένουμε επιφυλακτικοί παρά τις φθηνές αποτιμήσεις, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα σε απότομη αναπροσαρμογή για λόγους ρευστότητας και σε κινήσεις μείωσης του κινδύνου, ιδίως δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος χαμηλής ρευστότητας».

Η JP Morgan αναφορικά με τα spreads των ελληνικών δεκαετών με τα γερμανικά δεκαετή εκτιμά πως θα κινηθούν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σε σχέση με την τρέχουσα διαφορά των 211 μονάδων βάσης. Για τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο φέτος, «βλέπει» το spread στις 170 μ.β. και στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο φέτος και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Σε έτερο report, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες των αναδυόμενων αγορών έχουν ελκυστικές αποδόσεις κερδών έναντι στις αποδόσεις των ομολόγων τους. Κίνα, Ταϊβάν, Μαλαισία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτος παρουσιάζουν χάσματα μεταξύ των αποδόσεων κερδών και ομολόγων.

Τέλος, οι προβλέψεις της αναφορικά με την εγχώρια οικονομία παραμένουν αμετάβλητες. Η πρόβλεψη για το εγχώριο ΑΕΠ παραμένει στα 184 δισ. ευρώ το 2022 με εκτίμηση για 5,2% ανάπτυξη φέτος, έλλειμμα στο 3,9% και πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στο 197% και η ανεργία στο 15,8%.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan συστήνει τώρα την ανάληψη κερδών από το short trade των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των ισπανικών. Τα πορτογαλικά ομόλογα συνέχισαν τη σχετική υποαπόδοσή τους έναντι της Ισπανίας αυτή την εβδομάδα επίσης, με τα 7ετή και τα μακρύτερης διάρκειας ομόλογα να διαπραγματεύονται τώρα με μικρή άνοδο έναντι της Ισπανίας, μετά από διαπραγμάτευση σε παρόμοια επίπεδα με την Ισπανία για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως, βρίσκουμε τη δίκαιη αξία της Πορτογαλίας περίπου 3-5 μ.β. πάνω από την Ισπανία σε όρους ρευστότητας και πιστωτικά κριτήρια, με τους κινδύνους να μεροληπτούν προς ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο στην περίπτωση μεγαλύτερης κίνησης της μείωσης του κινδύνου (καθώς θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω ανατιμολόγηση της ρευστότητας», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα. Ως εκ τούτου, η JP Morgan θα επιδιώξει να εισέλθει εκ νέου short στα πορτογαλικά έναντι της Ισπανίας, σε οποιαδήποτε σύσφιξη των spreads μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v