ΥΠΟΙΚ: Ανάβει «κόκκινο» σε νέες παροχές και επιδόματα

«Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», σημειώνει στέλεχος του υπ. Οικονομικών, βάζοντας προς ώρας τέλος στο σενάριο έξτρα παροχών λόγω καλύτερης πορείας των εσόδων.

ΥΠΟΙΚ: Ανάβει «κόκκινο» σε νέες παροχές και επιδόματα

Φρένο σε πιθανά πρόσθετα αιτήματα παροχών και επιδοτήσεων βάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις εντυπώσεις που προκαλούνται από το γεγονός της αισθητά καλύτερης επίδοσης του πρωτογενούς ελλείμματος στο τετράμηνο, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το πρωτογενές έλλειμμα στο τετράμηνο ανήλθε σε 811 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,453 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να δίνουν βαθιά ανάσα (υπέρβαση 1,789 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο στα 16,081 δισ. ευρώ) και τις δαπάνες να εμφανίζονται συγκρατημένες. Οι συγκρίσεις γίνονται, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού οι οποίες στο μεταξύ έχουν αναθεωρηθεί με το Μεσοπρόθεσμο, ενσωματώνοντας και τον πρόσθετο κύκλο παροχών για την ενέργεια με έξτρα δαπάνες 1,1 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας για νεότερες εκτιμήσεις αρκετούς μήνες μετά, αφού γίνει το ταμείο του τουρισμού και της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου (πάνω από 100 ευρώ το φυσικό αέριο περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο, κάτω από τα 100, τον διευρύνει).

Η παραπάνω απάντηση επαναλαμβάνεται και σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωση των λιανικών τιμών στα καύσιμα…

Η κυβέρνηση περιμένει με ενδιαφέρον και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, αναφορικά με τη διεύρυνση της εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να θεωρούν πιθανή την ανακατεύθυνση των δανείων που έχουν μείνει στα αζήτητα στην Ε.Ε από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπολογίζονται σε 230 δισ. ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει πρόσθετα δανειακά κεφάλαια, τα οποία όμως -εφόσον προκύψει η δυνατότητα- δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επιδοτήσεις αλλά μόνο για επενδύσεις. Η γενική αίσθηση που επικρατεί, είναι πως η όποια ευρωπαϊκή παρέμβαση αποφασιστεί, δεν θα δίνει λεφτά υπό μορφή επιδοτήσεων στα κράτη-μέλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v