Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας προς ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση μετέτρεψε τους μικρομεσαίους σε «ζόμπι»

«Τριπλή κρίση» στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με μείωση τζίρου, χρέη και ακρίβεια, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Τσίπρας προς ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση μετέτρεψε τους μικρομεσαίους σε «ζόμπι»

Στην "πρωτόγνωρη πραγματικότητα" που βιώνει η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία που είχε με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του Συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως είπε, κατά τις περιοδείες του το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα βρέθηκε κυρίως με ανθρώπους της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι οποίοι μετέφεραν μια "πρωτόγνωρη εικόνα" και έκαναν λόγο για μια "τριπλή κρίση" που καλούνται να αντιμετωπίσουν, και η οποία περιλαμβάνει τη μείωση του τζίρου, τα συσσωρευμένα χρέη και την ενεργειακή κρίση. Αυτά, συνέχισε, έχουν δημιουργήσει μια "αφόρητη κατάσταση" για τον κλάδο, που ξεπερνάει και την αντίστοιχη στα χρόνια των μνημονίων, ενώ χρειάζεται συγκεκριμένο "σχέδιο" για να αντιμετωπιστεί.

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε, περιλαμβάνουν τον "επανασχεδιασμό" των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων με διαγραφή μέρους τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία πολιτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλαξε "προσέγγιση" απέναντί τους μετεκλογικά, καθώς από "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας έγιναν "ζόμπι".

«Όποιος δεν πιστεύει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν πιστεύει στο 95% της οικονομίας» 

Όπως υποστήριξε, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν σε συνθήκες που δεν έλαβαν υπόψη τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ουσιαστικά να έχουν αποκλειστεί από τον δανεισμό μέσω των συστημικών τραπεζών. Παρέπεμψε, μάλιστα, σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία οι χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 37% το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση χρεών αντίστοιχη του 2018 με διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας και θέσπιση 120 δόσεων, κάτι που -όπως εκτίμησε- δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς το Δημόσιο δεν έχει να λάβει τίποτα από τους «μη έχοντες». Όπως προέβλεψε, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να προβλεφθεί «δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας», ειδικά όσον αφορά το ρεύμα, καθώς και «θεσμική στήριξη» για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων με «φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα».

«Όποιος δεν πιστεύει στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν πιστεύει στο 95% της οικονομίας», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άλλαξε προσέγγιση μετά το σχέδιο Πισσαρίδη.

«Είναι βέβαιο ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τόνισε.

Το σκάνδαλο της ΔEH, τα μπόνους και οι λογαριασμοί

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις τεράστιες πιέσεις από τις εταιρίες ενέργειας προκειμένου να μην ψαλιδιστούν τα υπερκέρδη τους και έτσι η φορολόγησή τους θα έχει πενιχρά αποτελέσματα. Όπως είπε, ο πυρήνας του προβλήματος είναι η αντίληψη για τη ΔEH, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι η υψηλή τιμή στο χρηματιστήριο και τα κέρδη των μετόχων, ενώ θα έπρεπε η επιχείρηση να λειτουργεί με στόχο την κοινή ωφέλεια. Απάντησε δε και στην κριτική για την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς τη ΔEH, επαναλαμβάνοντας πως τότε δεν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο δανεισμός της και αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

«Είναι χρεοκοπημένη η πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε και χαρακτήρισε «σκάνδαλο που κινδυνεύει να γίνει τραγωδία» το ότι στελέχη της ΔEH παίρνουν εκατομμύρια και μοιράζονται μπόνους μεταξύ τους, όταν καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν λογαριασμούς «τρεις και τέσσερις φορές πάνω από το εισόδημά τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε επίσης πως μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να παρέμβει στον μηχανισμό παραγωγής των υπερκερδών και να βάλει πλαφόν στο κέρδος των παραγωγών ενέργειας.

Όπως είπε, είναι διττό το πρόβλημα στη χώρα: από τη μία αφορά την αντίληψη και την ιδεολογική προσέγγιση της κυβέρνησης υπέρ της «αυτορρύθμισης της αγοράς», αντί σε περίοδο κρίσης το κράτος «να είναι παρόν και να ψαλιδίζει τα κέρδη της ΔEH και άλλων παρόχων», από την άλλη - πρόσθεσε - «είναι η εμμονή της στην εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής», επισημαίνοντας πως μόνο στην Ελλάδα έχει αυτό τον τρόπο υπολογισμού και όλη η επιβάρυνση του κόστους μεταφέρεται αυτούσια στον καταναλωτή, ενώ «στην ΕΕ η μεταφορά του κόστους στον καταναλωτή ξεκινάει από το 35% με 40% και κατεβαίνει».

Η μεσαία τάξη δεν πάει... φροντιστήριο

Εξάλλου, αντέκρουσε την κριτική ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε κακό στη μεσαία τάξη και υποστήριξε πως, παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει περιθώριο επέκτασης, η μεσαία τάξη έχει χτυπηθεί χειρότερα και από την εποχή των μνημονίων. «Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε αυτή την εικόνα στην αγορά;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλη χρημάτων και έλλειμμα στρατηγικής.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έναντι του ανταγωνισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στη διαδικασία ψηφιακής μετάβασης, τόνισε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα γεγονότα στο ΑΠΘ και την κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ, για το αν είναι «με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Το μεγάλο δίλημμα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, δεν είναι "βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα", αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού. Επειδή δεν μπορεί να βρει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v